1 Οκτωβρίου 2022

Μεσολόγγι 15/9 – «Λευτέρης Δημακόπουλος»

«Λευτέρης Δημακόπουλος», του Περικλή Χούρσογλου
σήμερα  Πέμπτη 15/9
στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μεσολογγίου

 

 

Την 5η στάση πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 15/9 στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μεσολογγίου, στις 9:00 το βράδυ, το road trip για το ελληνικό σινεμά της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), για να προβληθεί η ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος», του Περικλή Χούρσογλου, περαγωγής του 1993, με τον Νίκο Γεωργάκη.

Είναι δεκαπέντε χρόνια από τη ζωή που χτίζει ένα «λαμπρό» παιδί. Είναι τα χρόνια μέσα στα οποία αλλάζει. Είναι η νιότη που χάνει. Είναι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς όταν συνειδητοποιεί ότι θυσιάζει μια ζωή, για να ‘χει το δικαίωμα ν’ αποκτήσει ακόμα μία.

Το Μεσολόγγι του Χούρσογλου, είναι αυτή η ήρεμη ρηχή, πλατιά θάλασσα, μέσα από την οποία αναδύονται 15 χρόνια μιας ζωής. Είναι αυτή η ίδια ήρεμη θάλασσα, στην οποία ο ήρωας βουλιάζει, χωρίς να το καταλαβαίνει. Κι όπως η θάλασσα του Μεσολογγίου αλλάζει, αποκτώντας άλλες όψεις ανάλογα με τον καιρό, έτσι και ο Λευτέρης Δημακόπουλος μεταλλάσσεται, ανάλογα με τις συνθήκες, προκειμένου να πετύχει. Ο Χούρσουγλου τον παρατηρεί, όσο εκείνος παρατηρεί την ζωή του. Χωρίς ηθικολογικές κρίσεις και με μια ευεργετική απόσταση. Και είναι αυτή η πολυπρισματική, ευγενική ματιά του, που μας κάνει να κατανοήσουμε σε βάθος ακόμη και τις πιο σκοτεινές πτυχές του. Να βυθιστούμε στα νερά της θάλασσας, για να βρούμε τις ρίζες.

Η προβολή είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), φέτος τον Σεπτέμβριο, διοργανώνει ένα ιδιαίτερο road trip για το ελληνικό σινεμά. Ένα αυτοκινούμενο όχημα, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γίνεται ένας κινούμενος θερινός κινηματογράφος που διασχίζει μεγάλο μέρος της χώρας, αναζητώντας περιοχές όπου γεννήθηκαν σημαντικές ελληνικές ταινίες.

Στόχος του ιδιαίτερου αυτού ταξιδιού είναι η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών ταινιών με τους τόπους στους οποίους γυρίστηκαν, αλλά και να χτίσει στενούς δεσμούς ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες και το κοινό, το «Landmarks» χαρτογραφεί μια κινηματογραφική διαδρομή, με 10 στάσεις και 10 προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών, οι οποίες δημιούργησαν μια ξεχωριστή σχέση με τον τόπο στον οποίο γυρίστηκαν και άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι προβολές πργαμτοποιούνται με την υποστήριξη τοπικών φορέων πολιτισμού, την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η περιπέτεια του μοναδικού αυτού κινηματογραφικού ταξιδιού, θα αποτελέσει ταυτόχρονα τη βάση για ένα μικρό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αναδεικνύει την σχέση των ταινιών με τους συγκεκριμένους τόπους, αλλά και την ζωή ενός αυτοκινούμενου θερινού κινηματογράφου που διασχίζει την Ελλάδα.

  • Δ.Σ. ΕΣΠΕΚ: Σοφία Γεωργοβασίλη, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νούσιας, Γιώργος Φουρτούνης, Άγγελος Φραντζής.
  • Διοργάνωση/Συντονισμός: Μέη Καραμανίδη
  • Κινητός κινηματογράφος: Τhe moonlight cinema caravan (Σπύρος Σκορδος, Στρατής Αλβανός, Ορφέας Δακτυλάς, Νικόλας Γεωργίου).
  • Δημιουργικό/Σχεδιασμός Αφίσας: Νεκτάριος Παππάς
  • Επικοινωνία: Φωτεινή Αλευρά
  • Κείμενα: Νίκος Νικολόπουλος, Άγγελος Φραντζής.

Η 6η κινηματογραφική στάση θα γίνει το Σάββατο 17/9 στο Κιλκίς στις 21:00 όπου & θα προβληθεί η ταινία «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη.

Τέλος την Κυριακή 18/9 στη (λίμνη) Βόλβη στις 21:00 θα παιχθεί το φιλμ «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη (1998) με τον Σάκη Μπουλά, την Τρίτη 20/9 στη Βίτσα Ιωαννίνων, Θέατρο Αλώνι, επέκεινα χώρα στις 20:30, η κοινωνική ταινία «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1970), την Τετάρτη 21/9 στην Κέρκυρα, Πάνω Πλατεία Σπιανάδα στις 21:00, το «Μελόδραμα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1980) και την Παρασκευή 23/9 στα Άσπρα Σπίτια, Βοιωτίας το «Attenberrg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη (2010).

 


AgrinioStories