7 Φεβρουαρίου 2023

Μεσολόγγι – Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων

Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής
η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
της 2ης μέρας των Χριστουγέννων

Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου 2022, Εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Δαμασκηνός, χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία για την Μητρόπολη την ύπαρξη της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου με την ένδοξη ιστορία της και με τους ιστορικούς και μεγαλοπρεπείς Ναούς της. Εξέφρασε τη χαρά του για την σημερινή Θεία Λειτουργία, αυτή την μεγάλη και πανεπίσημη ημέρα, την πρώτη μετά την Γέννηση του Χριστού, που τιμούμε την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ευχαρίστησε τον π. Ανδρέα Καππέ, προϊστάμενο του Ναού και τον π. Νικόλαο Ζωγράφο για την ευταξία και την άψογη οργάνωση της εορτής. Επίσης, συνεχάρη και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους σπουδαστές, τους Καθηγητές και τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» για τον καλλικέλαδο χορό που δημιούργησαν και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα αναλόγια της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής είναι ο παλαιότερος Ναός της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Χτίστηκε το 1860 και διατηρεί εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Τα δύο Παρεκκλήσια του Ιερού Βήματος είναι αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Νικόλαο σε ανάμνηση των δύο Ιερών Ναών που βρισκόταν εντός του Κήπου των Ηρώων και καταστράφηκαν. Εντυπωσιακά είναι το τέμπλο του Ναού με εικόνες των αγιογράφων αδελφών Κασόλα, ο άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος. Από τον άμβωνα του Ναού κήρυξαν μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο άγιος Καλλίνικος, Επίσκοπος Εδέσσης, ο Αιτωλός, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, οι διατελέσαντες ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως: αρχιμ. Ευσέβιος Ματθόπουλος, αρχιμ. Αυγουστίνος Καντιώτης, μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης και αρχιμ. Αντώνιος Κόμπος, μετέπειτα Μητροπολίτης Σισανίου, κ.α

 

Περισσόετρες φωτογραφίες ΕΔΩ


AgrinioStories