7 Φεβρουαρίου 2023

Μεσάριστα Αιτωλοακαρνανίας

Η Μεσάριστα είναι δημοτική ενότητα του Δήμου Αγρινίου
που βρίσκετε σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρα
και είναι χωριό προσβάσιμο και κατοικημένο.

 

Η Μεσάριστα (Τοπική Κοινότητα Μεσαρίστης – Δημοτική Ενότητα ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΑΓΡΙΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Μεσάριστα”. Έδρα του δήμου είναι το Αγρίνιο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

 

 

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μεσάριστα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μεσαρίστης, του πρώην Δήμου ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

 

 

H «γιορτή του κάστανου» είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χωριού και της περιοχής και γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.

Ξεκίνησε και συνεχίζεται με ιδιωτική πρωτοβουλία. Η συμετοχή όμως των χωριανών, φίλων και επισκεπτών κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη. Η γιορτή έχει καθιερωθεί να γίνεται στο κέντρο «Καστανιά», αφού άλλωστε ο εμπνευστής και οργανωτής αυτής είναι ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Δάσκαλης. Τα κάστανα είναι από το γειτονικό δάσος και εκείνη την ημέρα προσφέρονται ψημένα δωρεάν σε όλους. Η συμετοχή των χωριανών, φίλων και επισκεπτών κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη

 

 

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε στα παραδοσιακά μαγαζάκια του χωριού, ένα καφεδάκι ή ψητό της σούβλας, αλλά κι αν λατρεύεται τη φύση μπορείτε να κάνετε μια αυτόνομη πεζοπορία στους πρόποδες του Αρακύνθου ή αν προτιμάτε το υγρό στοιχείο δεν έχετε παρά να κατηφορίσετε στη λίμνη Τριχωνίδα για να κάνετε βαρκάδα ή να ψαρέψετε στις όχθες των μαγικών νερών.