29 Ιανουαρίου 2023

Μέλι – Εφαρμογή αναγκαίων μέτρων για ανάδειξη

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΑΑΤ
για την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού μελιού

Στις 27 του περασμένου μήνα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΑΑΤ για την προστασία και ανάδειξη του ελλ. μελιού, υπό τον ΥφΑΑΤ Σίμο Κεδίκογλου με στόχο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την όσο κατά το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την προστασία και ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού με βάση τη χρήση ερευνητικών δεδομένων.

Στην τοποθέτησή του ο κ.Κεδίκογλου έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη να επικρατήσει διεθνώς το ελληνικό σήμα, αναπτύσσοντας παράλληλα και τους τρόπους για τη θέσπισή του. «Η καθιέρωση του ελληνικού σήματος αποτελεί πρωταρχικό  στόχο τον οποίο έχει ‘αγκαλιάσει’ και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Αυτό επιτυγχάνεται με τον επιστημονικό -τα πρωτόκολλα αναλύσεων πιστοποιούν την ελληνικότητα και την ιχνηλασιμότητα- και τον αγορανομικό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου και του ισοζυγίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Στην σύσκεψη, υπήρξε σύμπλευση στις εισήγησης του ΥφΑΑΤ  για αναζήτηση των βέλτιστων  λύσεων προς όφελος της εγχώριας μελισσοκομίας καθώς και υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Καποδιστριακό Παν. Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), του Δημοσίου (ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, Ενιαίος  Φορέας Ελέγχου Τροφίμων , Γενικό Χημείο του κράτους ), του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των παραγωγικών κλάδων.

Έργο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας είναι:

  • Η εισήγηση αναγκαίων μέτρων για την προστασία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Ελληνικού Μελιού με βάση την χρήση ερευνητικών δεδομένων.
  • Η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού μελιού και καθιέρωση Ελληνικού Σήματος για το μέλι.
  • Η προστασία και διαφύλαξη του εγχωρίου γενετικού υλικού μελισσών.
  • Η επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των οκτώ αμιγών κατηγοριών μελιού και συμπλήρωση των κατηγοριών ταυτοποίησης τύπων ελληνικού μελιού.
  • Η προστασία, ανάδειξη και κατοχύρωση της ταυτότητας των λοιπών ελληνικών προϊόντων κυψέλης.
  • Η εισήγηση για την διαχείριση και προστασία της μελισσοκομικής χλωρίδας- Μελισσοκομικά Πάρκα.
  • Τα προβλήματα νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων στο μέλι –Ισοζύγιο Μελιού.

AgrinioStories