5 Ιουνίου 2023

Εδώ μελέτη, εκεί μελέτη που είναι η μελέτη;

Στην Ελλάδα παίζουμε κρυφτούλι με μια τόσο σοβαρή μελέτη
που δεν πήγε στο Υπουργείο ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • γράφει ο Γιώργος Κατσιπάνος

Σε μια σοβαρή χώρα τα θέματα αυτά θα είχαν λυθεί, με παραιτήσεις με απολύσεις, με την Δικαιοσύνη να παίρνει σοβαρά το ρόλο της και δεν ξέρω και τι άλλο. Στην Ελλάδα όμως παίζουμε κρυφτούλι με μια τόσο σοβαρή μελέτη που δεν πήγε στο Υπουργείο ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στο Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, έτους 2022. «Αναζήτησα τα πρωτόκολλα και, δεν υπάρχει κατάθεση της συγκεκριμένης μελέτης. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως γνώση στο Μαξίμου για τη συγκεκριμένη μελέτη» σημείωσε.

Να μιλήσει ο Υπουργός Υγείας για το Υπουργείο του να το καταλάβω. Τη βεβαιότητα ότι η μελέτη δεν έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου από πού την αντλεί ο Πλεύρης; Ρητορικό το ερώτημα.

Από την άλλη δόθηκε λέει σκληρή μάχη στη Βουλή. Η κάθε πλευρά και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ πανηγυρίζουν για τη νίκη. Οι Νεοδημοκράτες γιατί από ότι φαίνεται και μετά από μια «πατάτα» σαν αυτή ο Μωυσής  βγαίνει αλώβητος για άλλη μια φορά κι από την άλλη οι ΣΥΡΙΖαίοι γιατί ο Αλέξης σήκωσε ανάστημα και ζήτησε εκλογές.

Δεν ξέρω αν κάποιος από αυτούς που πανηγυρίζουν έχουν καταλάβει τι λέει αυτή η ρημαδομελέτη. Μας λέει ότι ούτως ή άλλως πάντα υπήρχαν ελλείψεις στις ΜΕΘ. Στην περίοδο της πανδημίας θα μπορούσαν να σωθούν  1500 ψυχές έως τις αρχές Μαΐου φτιάχνοντας εντατικές και στελεχώνοντας τις σωστά. Αντί αυτού η κυβέρνηση προτίμησε να προσλάβει ειδικούς φρουρούς, αστυνομικούς και να χρηματοδοτήσει τα ΜΜΕ. Δεν τολμάω να χρησιμοποιήσω αυτά τα νούμερα και να κάνω ανάγωγη στο παρόν γιατί οι αριθμοί εκτοξεύονται σε εντελώς παράλογα επίπεδα.

Όμως το κυριότερο, κατά την ταπεινή μου άποψη, συμπέρασμα που προκύπτει από την εν λόγω μελέτη είναι ότι και με τη βούλα υπάρχει μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων. Άλλη ταχύτητα για την Αθήνα κι άλλη για την επαρχία. Αφού οι πιθανότητα να πεθάνει κάποιος στη ΜΕΘ, εκτός Αθηνών, είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με αυτή της Αθήνας για την πόλη της Θεσσαλονίκης και 40% για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό αν λειτουργούσαν όλα κανονικά δίχως να  βάζουμε στην εξίσωση και τις κρατημένες ΜΕΘ για τα πολύ σημαντικά πρόσωπα.

Δεν ξέρω ποια θα έπρεπε να ήταν η αντίδραση για τους πολίτες ειδικά της επαρχίας αφού όλοι οι κυβερνητικοί με πρώτο τον Πρωθυπουργό θέλουν να μειώσουν τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης. Αλλά η προσευχή δεν αρκεί μόνο για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να νοσηλευτούμε και να γίνουμε ένας ακόμα αριθμός σε μια μακάβρια στατιστική. Ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται και από ότι φαίνεται δεν προβληματίζει ιδιάιτερα «τους εξουσιαστές».

 


AgrinioStories

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις του site