Mantra Rock Dance – Όταν οι Κρίσμα έγιναν Rock

Το Mantra Rock Dance
ήταν μια μουσική εκδήλωση αντικουλτούρας

 

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1967,
στο Avalon Ballroom στο Σαν Φρανσίσκο

 

Οργανώθηκε από 
την International Society for Krishna Consciousness (ISKCON)
ως ευκαιρία για τον ιδρυτή της, A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada,
να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό.

 

Στο Mantra-Rock Dance συμμετείχαν μερικά από τα πιο εξέχοντα καλιφορνέζικα ροκ συγκροτήματα της εποχής, όπως οι Grateful Dead και Big Brother and the Holding Company με την Janis Joplin ,  καθώς και το τότε σχετικά άγνωστο Moby Grape . Τα συγκροτήματα συμφώνησαν να εμφανιστούν με τους Prabhupada και να παίξουν δωρεάν. τα έσοδα δόθηκαν στον τοπικό ναό Χάρε Κρίσνα. Η συμμετοχή αντιπολιτισμικών ηγετών αύξησε σημαντικά τη δημοτικότητα της εκδήλωσης. Ανάμεσά τους ήταν ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ , ο οποίος ηγήθηκε του τραγουδιού της μάντρας Χάρε Κρίσνα στη σκηνή μαζί με τους Prabhupada και τους υποστηρικτές του LSD Timothy Leary και Augustus Owsley Stanley III .

Η συναυλία Mantra-Rock Dance ονομάστηκε αργότερα «το απόλυτο μεγαλύτερο» και «το σημαντικό πνευματικό γεγονός της εποχής των χίπις του Σαν Φρανσίσκο ». Οδήγησε σε ευνοϊκές εκθέσεις στα μέσα ενημέρωσης για τον Prabhupada και τους οπαδούς του, και έφερε το κίνημα Hare Krishna στην ευρύτερη προσοχή του αμερικανικού κοινού. Η 40η επέτειος του Mantra-Rock Dance εορτάστηκε το 2007 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

To Mantra-Rock Dance είχε προγραμματιστεί την Κυριακή το απόγευμα, 29 Ιανουαρίου 1967 – μια ημέρα της εβδομάδας που ο Chet Helms έκρινε περίεργη και απίθανο να έχει μεγάλη προσέλευση κοινού. Η είσοδος καθορίστηκε στα 2,50$ και περιορίστηκε στις πωλήσεις εισιτηρίων. Παρά τις συλλήψεις των διοργανωτών, μέχρι την έναρξη της συναυλίας στις 8 μ.μ. ένα κοινό σχεδόν 3.000 είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα χορού Avalon, γεμίζοντας την αίθουσα στο έπακρο. Οι καθυστερημένοι έπρεπε να περιμένουν έξω για κενές θέσεις για να εισέλθουν. Οι συμμετέχοντες έλαβαν θεραπεία με πρασάντ (αγιασμένο φαγητό) που αποτελείται από φέτες πορτοκαλιού Και, ανεξάρτητα από την απαγόρευση των ναρκωτικών, πολλοί από το πλήθος κάπνιζαν μαριχουάνα και έπαιρναν άλλα μέθη. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν ειρηνική. Φώτα στροβοσκόπιου και ένα ψυχεδελικό υγρό σόου φωτός , μαζί με εικόνες του Κρίσνα και τα λόγια της μάντρας του Χάρε Κρίσνα, προβάλλονταν στους τοίχους. Μερικοί Hells Angels τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος της σκηνής ως φρουροί ασφαλείας της εκδήλωσης. Ο βιογράφος του Prabhupada Satsvarupa Dasa Goswami περιγράφει έτσι το κοινό του Mantra-Rock Dance:

Σχεδόν όλοι όσοι ερχόντουσαν φορούσαν φωτεινές ή ασυνήθιστες στολές: φυλετικές ρόμπες, μεξικάνικα πόντσο, ινδικές κούρτες , «μάτια του Θεού», φτερά και χάντρες. Μερικοί χίπις έφεραν τα δικά τους φλάουτα, λαούτα, κολοκύθες, ντραμς, κουδουνίστρες, κόρνα και κιθάρες. Οι Άγγελοι της Κόλασης, βρώμικα μαλλιά, φορώντας τζιν, μπότες και τζιν μπουφάν και συνοδευόμενοι από τις γυναίκες τους, έκαναν την είσοδό τους, κρατώντας αλυσίδες, καπνίζοντας τσιγάρα και επιδεικνύοντας τα γερμανικά κράνη, εμβλήματα κ.λπ. μοτοσυκλέτες, τις οποίες είχαν παρκάρει έξω.

Η βραδιά άνοιξε με τους οπαδούς του Prabhupada – άντρες με «Merlin gowns» και γυναίκες με σάρι  – τραγουδώντας τον Hare Krishna σε ινδική μελωδία, ακολουθούμενος από τον Moby Grape. Όταν ο ίδιος ο Σουάμι έφτασε στις 10 μ.μ., το πλήθος των χίπις σηκώθηκε στα πόδια τους για να τον χαιρετήσει με σεβασμό με χειροκροτήματα και επευφημίες. Ο Gurudas, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, περιγράφει την επίδραση που είχε η άφιξη του Prabhupada στο κοινό, “Τότε μπήκε ο Swami Bhaktivedanta. Έμοιαζε με βεδικό σοφό, εξυψωμένος και απόκοσμος. Καθώς προχωρούσε προς τη σκηνή, το πλήθος χωρίστηκε και άνοιξε δρόμο για αυτόν, όπως ο σέρφερ που καβαλούσε ένα κύμα. Πήγε στη σκηνή, κάθισε και άρχισε να παίζει τα καρτάλια».

Ο Ginsberg καλωσόρισε τον Prabhupada στη σκηνή και μίλησε για τις δικές του εμπειρίες τραγουδώντας το μάντρα Hare Krishna. Μετέφρασε την έννοια του σανσκριτικού όρου μάντρα ως «απελευθέρωση του μυαλού» και συνέστησε τα κιρτάν νωρίς το πρωί στον τοπικό ναό Radha-Krishna «για όσους προέρχονται από LSD που θέλουν να σταθεροποιήσουν τη συνείδησή τους κατά την επανείσοδο», αποκαλώντας τη δραστηριότητα του ναού “σημαντική κοινωνική υπηρεσία.” Παρουσίασε την Πραμπουπάντα και τον ευχαρίστησε που άφησε την ειρηνική ζωή του στην Ινδία για να φέρει το μάντρα στο Κάτω Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης , «εκεί που ήταν ίσως περισσότερο απαραίτητο».

 

 

Μετά από μια σύντομη ομιλία του Prabhupada, ο Ginsberg τραγούδησε το “Hare Krishna” με τη συνοδεία σιτάρ , ταμπούρα και ντραμς, ζητώντας από το κοινό να “βουλιάξει στη δόνηση του ήχου και να σκεφτεί την ειρήνη”. Στη συνέχεια ο Prabhupada σηκώθηκε και οδήγησε το κοινό στο χορό και το τραγούδι, καθώς οι Grateful Dead, Big Brother και η Holding Company και ο Moby Grape συμμετείχαν στην ψαλμωδία και συνόδευσαν τη μάντρα με τα μουσικά τους όργανα. Το κοινό ανταποκρίθηκε με ανυπομονησία, παίζοντας τα δικά του όργανα και χορεύοντας σε κύκλους. Η ομαδική ψαλμωδία συνεχίστηκε για σχεδόν δύο ώρες και ολοκληρώθηκε με τις προσευχές του Σουάμι στα σανσκριτικά, ενώ το κοινό υποκλίθηκε στο πάτωμα. Μετά την αποχώρηση του Prabhupada, η Janis Joplin ανέβηκε στη σκηνή, με την υποστήριξη του Big Brother και της Holding Company, και συνέχισε την εκδήλωση με τα τραγούδια ” The House of the Rising Sun ” και ” Ball ‘n’ Chain ” αργά το βράδυ.

Αντίδραση και αποτέλεσμα

Ο πρωτοπόρος του LSD Timothy Leary , ο οποίος εμφανίστηκε στο Mantra-Rock Dance μαζί με τον Augustus Owsley Stanley III και μάλιστα πλήρωσε το αντίτιμο της εισόδου,  είπε το γεγονός ως μια «όμορφη νύχτα». Αργότερα ο Γκίνσμπεργκ αποκάλεσε τον χορό Mantra-Rock «το ύψος του πνευματικού ενθουσιασμού των Haight-Ashbury, την πρώτη φορά που υπήρχε μια μουσική σκηνή στο Σαν Φρανσίσκο όπου όλοι μπορούσαν να είναι μέρος και να συμμετάσχουν», ενώ οι ιστορικοί το αναφέρθηκε ως “το απόλυτο υψηλό” και “το σημαντικό πνευματικό γεγονός της εποχής των χίπις του Σαν Φρανσίσκο.”

Η ερμηνεία του Moby Grape στο Mantra-Rock Dance εκτόξευσε το συγκρότημα στην επαγγελματική σκηνή. Στη συνέχεια είχαν συναυλίες με τους The Doors στο Avalon Ballroom και στο “First Love Circus” στο Winterland Arena , και σύντομα υπέγραψαν συμβόλαιο με την Columbia Records .

Ο χορός Mantra-Rock βοήθησε να συγκεντρωθούν περίπου 2.000 $ για τον ναό και είχε ως αποτέλεσμα μια μαζική εισροή επισκεπτών στις πρώτες πρωινές λειτουργίες του ναού. Η εμφάνιση του Prabhupada στο Mantra-Rock Dance είχε τόσο βαθιά επίδραση στην κοινότητα Haight-Ashbury που έγινε καλτ ήρωας για τις περισσότερες ομάδες και μέλη της, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στη φιλοσοφία του ή τους περιορισμούς της ζωής που δίδασκε. Το μάντρα και ο χορός Hare Krishna υιοθετήθηκαν κατά κάποιο τρόπο από όλα τα επίπεδα της αντικουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων των Hells Angels,  και του παρείχαν μια «χαλαρή κοινότητα» και συμφιλίωση, καθώς και μια βιώσιμη εναλλακτική στα ναρκωτικά. [49]Καθώς η δημοτικότητα του κινήματος Hare Krishna στην κοινότητα Haight-Ashbury συνέχισε να αυξάνεται, η Prabhupada και οι οπαδοί της που έψαλλαν και διανέμουν το prasad έγιναν ένα συνηθισμένο θέαμα σε σημαντικά γεγονότα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, καθώς η βασική ομάδα των οπαδών του συνέχιζε να επεκτείνεται και να γίνεται πιο σοβαρή για την πνευματική πειθαρχία, ο Prabhupada διεξήγαγε νέες μυήσεις Vaishnava και ονόμασε τον ναό του Σαν Φρανσίσκο “New Jagannatha Puri ” αφού εισήγαγε εκεί τη λατρεία των θεοτήτων Jagannath του Κρίσνα. Μικρά αντίγραφα αυτών των θεοτήτων έγιναν αμέσως «ψυχεδελικό χτύπημα» που φορούσαν πολλοί χίπις σε χορδές γύρω από το λαιμό τους.

Δεδομένου ότι ο χορός Mantra-Rock έφερε το κίνημα του Hare Krishna στην ευρύτερη προσοχή του αμερικανικού κοινού, η αυξημένη δημοτικότητα του Prabhupada προσέλκυσε το ενδιαφέρον των media. Πιο συγκεκριμένα, έδωσε συνέντευξη στο The Les Crane Show του ABC και διάλεξη για τη φιλοσοφία της συνείδησης του Κρίσνα σε ένα πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού KPFK με παρουσιαστή τον Peter Bergman .  Οι οπαδοί του Prabhupada μίλησαν επίσης για τις δραστηριότητές τους στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σαν Φρανσίσκο KFRC .

Στις 18 Αυγούστου 2007, μια δωρεάν αναμνηστική εκδήλωση αφιερωμένη στην 40η επέτειο του Χορού Mantra-Rock πραγματοποιήθηκε στο People’s Park στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια.

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Της ημέρας
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Της Ημέρας