5 Οκτωβρίου 2022

Λιγνάδης: Επέμβαση Εισαγγελέα μετά την αποφυλάκιση

Επέμβαση Εισαγγελέα μετά την αποφυλάκιση Λιγνάδη
Θα εξεταστεί εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες
οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών

Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Εφετών μπαίνει η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών το Δημήτρη Λιγνάδη και έκανε δεκτό το αίτημα του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ με επείγουσα παραγγελία της ζήτησε την άμεση διαβίβαση των πρακτικών της δίκης  προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε, επιπλέον από τον εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνο Κούντρια να της διαβιβάσει αναφορά του στην οποία θα περιλαμβάνονται τόσο οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής όσο και οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους. Στόχος της Εισαγγελίας είναι να εξεταστεί αν αξιολογήθηκε με ορθό τρόπο το αποδεικτικό υλικό. Επίσης, θα εξεταστεί εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών σε ό,τι αφορά το σκέλος της αθώωσης του σκηνοθέτη για τον ένα από τους δυο βιασμούς, για τις ποινές που επιβλήθηκαν για τους δυο βιασμούς που καταδικάστηκε ο σκηνοθέτης αλλά και για την αποφυλάκιση του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για τους δυο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Δικαστές και ένορκοι με αποφάσεις που κατέγραψαν οριακές πλειοψηφίες επέβαλαν στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών ενώ έκαναν δεκτό το αίτημα του για χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.