5 Ιουλίου 2022

Κυκλάμινο: Τι συμβολίζει – Πως το διατηρούμε

Άλλο ένα υπέροχο λουλούδι
που έχει συνδεθεί με το φθινόπωρο είναι το κυκλάμινο.

Το κυκλάμινο μας χαρίζει εντυπωσιακά λουλούδια που εμφανίζονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό, ενώ υπάρχουν και κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη.

Το κυκλάμινο ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Μπορούμε να φυτέψουμε τα κυκλάμινα κάτω από ένα ψηλό δέντρο του κήπου μας ή σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιώντας γόνιμο φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 

 

Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ κατά διαστήματα είναι καλό να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι για τις βραδινές ώρες.

Λένε πως το κυκλάμινο είναι το λουλούδι που συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευτυχία, ενώ έχει ιδιότητες που προστατεύουν και προκαλούν λαγνεία. Τα συναντάς σε σχισμές βράχων, όπως αυτά της φωτογραφίας που τραβήχτηκε λίγο πιο κάτω από τη Φανταξοσπηλιάρα στο Ρέθυμνο, κάτω από δέντρα και γενικότερα σε μέρη που έχουν σκιά.

 

 

Η ομορφιά τους είναι αδιαμφισβήτητη, είναι τόσο ντελικάτα, τόσο μοναδικά που δεν μπορείς όταν τα συναντήσεις παρά να τα θαυμάσεις. Χαρακτηριστικό αυτού του λουλουδιού είναι πως πρώτα βγάζει τα άνθη του και μετά τα φύλλα του κι όχι το αντίστροφο όπως συμβαίνει σε άλλα είδη.

 


AgrinioStories