7 Φεβρουαρίου 2023

Η κτηνοτροφία στην ορεινή Τριχωνίδα

Η κτηνοτροφία στην ορεινή Τριχωνίδα
Παράδοση και ιστορία

Ολόκληρη η Ορεινή Τριχωνίδα που αποτελείται από χωριά του δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης και χωριά ορεινής Ναυπακτίας αλλά και τμήματος του Παναιτωλικού και της ορεινής περιοχής του δήμου Αγρινίου, κατοικείται από ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία . Πάνω από 1000 κτηνοτρόφοι μετακινούν τα κοπάδια τους στην ορεινή αυτή περιοχή για βοσκή.

Το ανάγλυφο του τοπίου που αποτελείται από νερά και πλούσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, με χλωρίδα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά και αρωματικά βότανα προσφέρει ένα εντυπωσιακό σκηνικό και ιδανικό για την ελεύθερη εκτροφή των κοπαδιών, καθώς και για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων.

Σε αυτή την περιοχή η ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ δημιουργεί τα προϊόντα της αξιοποιώντας τα πολύτιμα δώρα της φύσης και της ελληνικής γης, σε άριστη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής

Η κτηνοτροφία στην ευρύτερη περιοχή είναι έντονα παρούσα, σύμφωνα με γραπτά κείμενα των καπεταναίων της περιοχής και στην επανάσταση του 21, όταν τα κοπάδια αποτελούσαν τον βασικό εφοδιασμό σε κρέας και τυροκομικά των αρματολών και κλεφτών, στρατιωτικά τμήματα που συντηρούσαν οι ίδιοι οι καπεταναίοι.

Το 1850 περίπου, με διάταγμα του Όθωνα, σύμφωνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, οι εκτάσεις στην περιοχή (Νομός Αιτωλίας και Ακαρνανίας με τις επαρχίες του Ναυπάκτου, Τριχωνίδας, Ακαρνανίας, Ευρυτανίας Βάλτου, Κραβάρων), Αγρινίου , Μεσολογγίου, Ζυγού) δόθηκαν για χρήση στους κατοίκους του κάθε χωριού. Στην Ευρυτανία, ορεινή και βραχώδη περιοχή , κυριαρχούσαν τα θερινά λιβάδια, ενώ στη Τριχωνίδα  και Γαλατά Μεσολογγίου τα χειμερινά. Τα ζώα που κυριαρχούσαν ήταν τα πρόβατα στις πεδινές και ομαλές περιοχές και τα γίδια στις ορεινές και βραχώδεις.

Όλα τα ζώα ήταν λιτοδίαιτα, ντόπιων φυλών και χαμηλών αποδόσεων.

Η τυροκόμηση γινόταν με πυτιά  και ειδικά βαρέλια (ταλάρια) για το κάθε είδος και ειδικό ξύλο με κυρίαρχα τον Κέδρο, η τον Έλατο αλλά και σε τουλούμια από κατάλληλα επεξεργασμένα δέρματα των ζώων.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

 


AgrinioStorie