2 Οκτωβρίου 2022

«Κόκκινος Συναγερμός» για «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

«Κόκκινος Συναγερμός»: «Αστακός» το Αιγαίο
και η Ανατολική Μεσόγειος ενόψει τουρκικού γεωτρύπανου

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, σύμφωνα με το govnews.gr, καθώς το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα πρόκληση με το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Με τυμπανοκρουσίες και έκτακτα δελτία στα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας το νέο τουρκικό γεωτρύπανο 7ης γενιάς με την ονομασία «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» βγήκε για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.  Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση καθώς το γεωτρύπανο απέπλευσε από το λιμάνι της Μερσίνας πολύ νωρίτερα από τις 9 Αυγούστου που είχε αρχικά ανακοινωθεί από της αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Όπως υπογράμμισαν τούρκοι αξιωματούχοι το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει έρευνες «εντός της τουρκικής ΑΟΖ», αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καθώς η Άγκυρα θεωρεί δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, μη λαμβάνοντας υπόψη της το Καστελόριζο. Να σημειωθεί, ότι στελέχη της Τουρκικής κυβέρνησης μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας επισήμαναν με έμφαση ότι «εάν παραστεί ανάγκη το γεωτρύπανο θα συνοδευτεί από πολεμικά πλοία». Επομένως, κάθε ενδεχόμενο αναφορικά με την πορεία που θα πραγματοποιήσει το γεωτρύπανο, είναι ανοικτό.

Μέχρι στιγμής το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» βρίσκεται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων Ανατολικά της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Κύπρος έχουν από κοινού σχεδιάσει το πως θα αντιδράσουν στην περίπτωση που ο Ερντογάν αποφασίσει για ακόμη ένα καλοκαίρι να «τραβήξει το σχοινί».

 

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή

AgrinioStories