1 Απριλίου 2023

Kλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες

Kλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
οι καλλιτέχνες σήμερα
με προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας
σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από χθες ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται σε 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενος για το προεδρικό διάταγμα 85/2022 που οδηγεί σε υποβάθμθιση των πτυχίων και των σπουδών τους. Δεκάδες θέατρα έμειναν χθες και θα μείνουν και σήμερα κλειστά, ενώ έχουν σταματήσει τα γυρίσματα σε ορισμένες τηλεοπτικές παραγωγές.

Για σήμερα Πέμπτη (2/2) είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά από κάλεσμα της ΠΟΘΑ. Η κινητοποίηση γίνεται με την στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και με προκήρυξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.).

Αιτήματα τις πανακαλιτεχνικής κινητοποίησης είναι ή απόσυρση ή η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, τη ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, το προεδρικό διάταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένες δύο συγκεντώσεις.

Αρχικά, στις 12:00 το Συντονιστικό Καλλιτεχνικών Σχολών έχει απευθύνει κάλεσμα σε διαμαρτυρία στο άγαλμα Βενιζέλου αντιδρώντας στην υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Το απόγευμα, στο ίδιο σημείο, εργατικά σωματεία της πόλης αναμένεται να ξεκινήσουν μηχανοκίνητη πορεία στις 18:00 για τα εργατικά ατυχήματα. Όπως ανακοινώνουν, «η πορεία θα κατευθυνθε, προς τα σημεία που σκοτώθηκαν συνάδελφοί μας, λόγω της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και για τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Και η ΠΟΣΠΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποια στηρίζει των αγώνα των Καλλιτεχνών «Λέμε ΝΑΙ στην ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Λέμε ΝΑΙ στην ενίσχυση της Δημόσιας Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Όχι στην υποβάθμιση των Καλλιτεχνικών σπουδών» τονίζει.

 


AgrinioStories