29 Μαρτίου 2023

Κήρυγμα κατά των αμβλώσεων – Η διαμαρτυρία

Κήρυγμα κατά των αμβλώσεων:
Οι διαμαρτυρίες στη Μητρόπολη
και οι ιερείς που απέφυγαν τις ακρότητες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (08/09) έξω από την Μητρόπολη Αθηνών με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αναγνωσθεί σε όλες τις εκκλησίες κείμενο κατά των αμβλώσεων.

Δεκάδες γυναίκες και άντρες συγκεντρώθηκαν σήμερα, Πέμπτη (08/09) έξω από την Μητρόπολη Αθηνών στέλνοντας το δικό τους μήνυμα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. “Ασφαλείς, δημόσιες, δωρεάν αμβλώσεις”, “Η πολιτεία να προστατεύσει τις γυναίκες από τη ρητορική μίσους”, “Δικό μου σώμα, δική μου επιλογή”, “Βάλτε τέλος στον Μεσαίωνα της εκκλησίας” ήταν μερικά από τα μηνύματα που ακούστηκαν.

 

 

 

 

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αναγνωσθεί σήμερα στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή της Γενεθλίου της Θεοτόκου κήρυγμα σχετικά με “την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αποφυγής των αμβλώσεων”.

Ωστόσο υπήρξαν αρκετοί ιερείς, οι οποίοι επέλεξαν να μην διαβάσουν την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι τον οποίο και επισκεφτήκαμε το πρωί της Πέμπτης. Το κείμενο της Ιεράς Συνόδου δεν διαβάστηκε ενώ ο ιερέας της εκκλησίας αναφέρθηκε στην διαδικασία της γέννησης σημειώνοντας πως “Δεν θα πρέπει ποτέ να απογοητευόμαστε, καθώς ο Θεός πάντα παρεμβαίνει, όταν εκείνος το επιθυμήσει. Είναι δύο οι παράγοντες σε μια γέννα. Ο Θείος και ο ανθρώπινος. Πρέπει και οι δύο να ευδοκιμήσουν για να συμβεί η υπέρβαση των φυσικών νόμων. Η υπέρβαση δηλαδή της γεννήσεως ενός νέου ανθρώπου. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να μην απογοητευόμαστε με τίποτα. Γιατί τα αδύνατα για τους ανθρώπους είναι δυνατά για τα Θεία” είπε ο ιερέας μεταξύ άλλων.

Από την άλλη, η επίμαχη εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου υπήρξε καταδικαστική ως προς την πρακτική των αμβλώσεων κατηγορώντας πολιτείες που “εγκαταλείπουν το έμβρυο απροστάτευτο, δικαιολογώντας την ανθρώπινη αγριότητα”.

 

 

 

“Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας υπάρχουν επιστημονικές δήθεν θεωρήσεις που αμφισβητούν αυτήν την αξία του εμβρύου, υπάρχουν κοινωνικές αντιλήψεις που το εγκαταλείπουν απροστάτευτο, στερώντας του το προνόμιο της ζωής, υπάρχει νομολογία που θωρακίζει νομικά τις εκτρώσεις, αλλά όχι και το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή, δικαιολογώντας έτσι την ανθρώπινη αγριότητα. Και φθάσαμε στο σημείο ο ετήσιος αριθμός των δηλωμένων εκτρώσεων παγκοσμίως να ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια, να πλησιάζει αυτόν των θανάτων από όλες τις υπόλοιπες αιτίες, να είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον αριθμό των θανάτων από την ασθένεια τον καρκίνου. Μάλιστα και στην πατρίδα μας, που πληθυσμιακά φθίνει με γοργούς ρυθμούς, υπερβαίνει κατά πολύ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τον αριθμό των γεννήσεων” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου μια εβδομάδα είχαν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις ύστερα από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστου, ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να γίνονται αμβλώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμών, αρνούμενος την ίδια στιγμή να αναγνωρίσει ότι αυτό που γίνεται κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αποτρόπαιας πράξης δεν έχει τη συγκατάθεση της γυναίκας. “Στον έρωτα πάντα συμμετέχουν δύο” τόνισε χαρακτηριστικά.

Τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη καταδίκασε και η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζοντας τη θέση της σχετικά με το ζήτημα των αμβλώσεων μετά από βιασμό.

“Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

 

 

 

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος”.

 

Πηγή

AgrinioStories

1 thought on “Κήρυγμα κατά των αμβλώσεων – Η διαμαρτυρία

Comments are closed.