26 Νοεμβρίου 2022

Καύσωνας «φωτιά» σε Ευρώπη και πορτοφόλια

Καύσωνας «φωτιά» σε όλη την Ευρώπη,
ζήτηση για παραπάνω ρεύμα για δροσιά σε ένα δύσκολο καλοκαίρι
και καραδοκεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας.

 Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ξεκάθαρα πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ζεστές, ξηρές συνθήκες ανεβάζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και προκαλούν κρίση σε μέρη της Ιταλίας, όπου η έντονη ξηρασία μειώνει την παροχή ρεύματος και πλήττει τη γεωργία.

Όπως δηλώνει ο Γκρεγκ Ντιούχερστ, μετεωρολόγος στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου «αυτό που ήταν εξαιρετικό δείγμα για το κύμα καύσωνα της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι είναι η διάρκιεά του. Θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες ή δύο εβδομάδες». Το Λονδίνο και μεγάλο μέρος της νότιας Αγγλίας πρόκειται να δουν θερμοκρασίες που θα θυμίζουν καύσωνα αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την θερμοκρασία στην πρωτεύουσα να φτάνει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Τέτοιες θερμοκρασίες είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, είπε ο Dewhurst, καταρρίπτοντας τα τοπικά ρεκόρ σε μέρη της χώρας, καθώς και στη Γαλλία και την Πορτογαλία.

«Φωτιά» στο ρεύμα

Αυτό συμβάλλει στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς αυξάνεται η ζήτηση για κλιματισμό. Η τιμή στη Βρετανία έφτασε τις 197,90 λίρες ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου από τον Απρίλιο. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία αυξήθηκαν στα 148,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός έχει ήδη προσθέσει επιπλέον άγχος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η Electricite de France SA είπε ότι ίσως χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή σε ορισμένους από τους πυρηνικούς σταθμούς της, καθώς η συνεχιζόμενη ξηρασία μειώνει το νερό του ποταμού που απαιτείται για ψύξη. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Ιταλία και την Ισπανία παρουσίασαν επίσης πτώση στην παραγωγή λόγω των θερμών και ξηρών συνθηκών.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις συνθήκες ξηρασίας καθώς εξατμίζεται περισσότερο νερό από τα σημεία που μαζεύεται το νερό και τα ποτάμια, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την υδροηλεκτρική παραγωγή. «Έχουν πολύ λίγο νερό για να παράγουν», είπε η Silje Eriksen Holmen, υδρολόγος στο Volue. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη». Οι θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν επίσης προβλήματα στις καλλιέργειες καλαμποκιού σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, καθώς εισέρχονται στη βασική φάση της επικονίασής τους και την τιμή τους να εκτινάσεται στο 6,6% την Παρασκευή.

Σάκης Αρναούτογλου: Επικίνδυνος καύσωνας στην Ευρώπη
Πότε και πώς θα μας επισκεφθούν τα… πλοκάμια του

Όπως σημειώνει ο γνωστός μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καύσωνας αναμένεται να φτάσει σε πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο στη χώρα μας αναμένεται να γίνει αισθητός κυρίως από το επόμενο Σαββατοκύριακο, όταν και η θεροκρασία θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου. Από εκεί και έπειτα, η θερμοκρασία όλο και θα ανεβαίνει, ενώ στις 21 Ιουλίου θα φτάσει μέχρι και τους 36 βαθμούς.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:
«Φίλες και φίλοι!

 

Επικίνδυνο, κυρίως για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, κύμα καύσωνα αναμένεται προς τα τέλη της εβδομάδας σε πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με πιθανότητα μάλιστα να καταρριφθούν και αρκετά ρεκόρ ζέστης!!

Στη χώρα μας τα πλοκάμια του φαίνεται, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ότι θα τα αισθανθούμε κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου του Ιουλίου καθώς μέχρι τότε η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά ευχάριστα για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές!

 

 

Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση μέσα από την σελίδα μου στο facebook ΕΔΩ

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου».

 


AgrinioStories | Πηγή