7 Φεβρουαρίου 2023

Κατώτατος μισθός: Αύξηση από τα 751 στα 780 ευρώ

Κατώτατος μισθός:
Οι εκλογές επισπεύδουν την άυξηση
από τα 751 ευρώ στα 780 ευρώ

Αύξηση ύψους από 5,5% έως 9,5%, αναμένεται να δοθεί στο κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας καθορισμού του ύψους των αμοιβών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ (αύξηση 5,5%), ενώ στο πλέον αισιόδοξο σενάριο θα φθάσει κοντά στα 780 ευρώ (αύξηση 9,5%).

Η επίσπευση της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού – ώστε οι αυξήσεις να είναι γνωστές πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών – επισημοποιήθηκε με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προσδιόρισε την ημερομηνία ισχύος του νέου μισθού στην 1η Απριλίου.

Η τρίτη κατά σειρά αύξηση

Έτσι εντός του τρέχοντος μηνός δρομολογείται η διαδικασία καθορισμού της τρίτης – κατά σειρά – αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο και να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας θα φέρει στη Βουλή τροπολογία, που θα προβλέπει τις νέες ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ειδικά για το 2023, αφού ο ισχύον νόμος προβλέπει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Η διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών πάνω από τα 751 ευρώ και κοντά στα 800 ευρώ μηνιαίως, αποτελούν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας.

Όταν άνοιξε η συζήτηση για νέα αύξηση των κατώτατων αμοιβών η κυβέρνηση άφηνε να διαφαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει, προ των εκλογών, στα 751 ευρώ – όσο δηλαδή ήταν πριν τη μεγάλη μείωση που υπέστη το 2012, κατ΄ επιταγή του δεύτερου μνημονίου. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ «πλειοδότησε» ανακοινώνοντας κατώτατο μισθό 800 ευρώ, εφόσον έλθει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

 


AgrinioStories