29 Μαΐου 2023

Κάτω από τη βάση η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Χαμηλή βαθμολογία για το κυβερνητικό έργο
βάζουν οι συμμετέχοντες σε έρευνα κοινής γνώμης.

Μεγάλη φθορά για την κυβερνητική πολιτική σύμφωνα με δημοσκόπηση στον ημερήσιο Τύπο.

Η ακρίβεια, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η πανδημία, η αξιοκρατία και η Ελευθερία του Τύπου μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν σε δημοσκόπηση της RealPolls για λογαριασμό της εφημερίδας «Δημοκρατία».

 Η δυσαρέσκεια των πολιτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι φανερή με την κυβέρνηση να μετρά τη φθορά που προκάλεσαν οι πολιτικές της.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή, οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 56% ότι αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί κυρίως τις ΗΠΑ, μόνο το 1,6% θεωρεί ότι εξυπηρετεί την Ελλάδα, ενώ το 31,2% θεωρεί ότι η συμφωνία εξυπηρετεί και τους δύο.

Μη ικανοποιητικές, σε ποσοστό που φθάνει το 41,6%, κρίνουν οι πολίτες και τις κινήσεις της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά. Μόνο το 20,2% εκφράζει θετική γνώμη, ενώ σε σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκείς τις κρίνει το 29,6%.

Το Ουκρανικό

79 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ερωτηθέντες μοιράζουν τις ευθύνες για τη συνέχιση του πολέμου στη Ρωσία (το 28,9%) και στις δυτικές δυνάμεις (το 27,3%).

Η στάση της Ελλάδας όπως την καθόρισε η κυβέρνηση έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας κυρίως λόγω της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όμως το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ευθέως καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τον πόλεμο και «λίγο» το 17,8%. Μόνο το 33,3% είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένo. 

Άλλοι τομείς

Ισχυρό μήνυμα για την κυβέρνηση είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σε άλλους σημαντικούς τομείς.

Ακρίβεια: Περισσότεροι από τους μισούς (το 51,1%) δηλώνουν «καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τρόπο που η κυβέρνηση τη χειρίζεται και «λίγο» το 21%.

Ρεύμα: Το 80,6% πιστεύει ότι πρέπει να μπει απαραίτητα περιορισμός στα κέρδη των εταιριών ηλεκτρισμού και το 14,3% θεωρεί ότι ο περιορισμός είναι σωστό μέτρο, αλλά ανεφάρμοστο.

Πανδημία: Το 41,2% δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ το 49,4 δηλώνει ότι είναι καθόλου (38,5%) και λίγο (10,9%) ικανοποιημένο.

Αξιοκρατία: Η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση και σε θέματα αξιοκρατίας, με το 50,9% των πολιτών να δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την αξιοκρατία και το 20,7% λίγο.

Δικαιοσύνη: Το 63% των πολιτών που ρωτήθηκαν δηλώνει ότι είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ελευθερία του Τύπου: Το 61,3% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο και αφορούν τον τρόπου έχει διαχειριστεί το θέμα η κυβέρνηση.

 


AgrinioStories