29 Μαΐου 2023

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις
Απελευθερώνονται οι προσφορές

Τροπολογία που θα καταργεί τις ενδιάμεσες εκπτώσεις θα κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή Άδωνις Γεωργιάδης. ενώ παράλληλα καταργείται και το ανώτατο όριο προσφορών από το 50% που είναι σήμερα. Το «τέλος» των ενδιάμεσων εκπτώσεων προανήγγειλε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «έγινε αποδεκτό το αίτημα των φορέων να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, γιατί δεν αποδίδουν, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά και δυσκολεύουν τις κανονικές εκπτώσεις». Η κατηγορία αυτή των εκπτώσεων δεν εξυπηρετεί κανένα, ενώ ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου έχει εναντιωθεί. Υπέρ της κατάργησης τάχθηκαν τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Η κατάργηση θα γίνει μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί στο κάποιο από τα επόμενα σχέδιο νόμου που θα συζητηθούν στην Βουλή. Ο υπουργός Ανάτυξης είπε ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, καθώς δεν ηθελε να διαταράξει τη παρούσα περίοδο ενδιάμεσων εκπτώσεων που διανύει η αγορα.

Παράλληλα με την ίδια τροπολογία, θα δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν προσφορές οποιο διάστημα επιθυμούν μέσα στο έτος και χωρις κανένα περιορισμό στο ύψος των προσφορών. Σήμερα οι προσφορές που μπορεί να γίνουν είναι εως 50%. «Επειδή τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο ενδιάμεσων εκπτώσεων, φοβηθήκαμε ότι θα δημιουργηθεί στην αγορά παρεξήγηση και ανωμαλία και γι αυτό δεν βάλαμε την κατάργηση σε αυτό το νομοσχέδιο είπε ο κ. Γεωργιάδης. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, όμως, θα καταργηθούν.

Ταυτόχρονα όμβς με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θα αρθεί και το όριο του 50% που είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, για να κάνουν προσφορές στα εμπορεύματά τους οι έμποροι. Άρα θα μπορούν να κάνουν όσες προσφορές θέλουνε, για όσα προϊόντα θέλουν, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

 


AgrinioStories | ΠηγήΣοφία Ραχμάνη