Καταγγελία: «Χωρίς πρόσβαση Ειδικό Σχολείο του Αγρινίου»

«Από 31/05/2020 που έγινε πεζοδρόμηση της οδού Π. Σούλου,
το Ειδικό Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Μαρία Δημάδη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ από οδική πρόσβαση!!!», καταγγέλουν οι γονείς

Αγανακτισμένοι γονείς και συνοδοί μαθητών που τα παιδιά τους φοιτούν στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Μαρία Δημάδη καταγγέλουν ότι «από 31/05/2020 που έγινε πεζοδρόμηση της οδού Π. Σούλου, το εν λόγω σχολείο ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ από οδική πρόσβαση!!!»

Ολόκληρη η καταγγελία έχει ως εξής:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Αγανακτισμένων γονέων – συνοδών μαθητών φοιτούντων στο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΔΗ»

Όσοι έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση σε αυτή την πόλη με άτομο ΑΜΕΑ γνωρίζουν καλά ότι η συγκρότηση, η κοινωνική ευαισθησία και η Δημοτική μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες εκλίπουν προ πολλού από εδώ.

Ζούμε στην πόλη όπου τα «έργα» φαίνονται μόνο στις καλοστημένες φωτογραφίες των αρμοδίων, αλλά όμως τα υπόλοιπα -σοβαρά- προβλήματα ρίχνονται κάτω από το χαλί.

Ειδικότερα, εμείς οι γονείς μαθητών ΑΜΕΑ, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια στην Δήμο Αγρινίου για τα παιδιά μας… πεζοδρόμια, κατεστραμμένα γεμάτα κολωνάκια, σταθμευμένα αυτοκίνητα, παιδικές χαρές διαλυμένες, απρόσφορες για παιδιά ΑΜΕΑ κλπ. Ακόμα και το Σχολείο των παιδιών μας είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ, θαρρείς λες και τα παιδιά τούτα μπαίνουν σκοπίμως σε δεύτερη μοίρα από την «άριστη» κοινωνία του Αγρινίου…

Όπως όλοι γνωρίζουν το Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο «Μαρία Δημάδη» βρίσκεται στον πεζόδρομο Νικηφόρου Μανδηλαρά 5.

Από 31/05/2020 που έγινε πεζοδρόμηση της οδού Π. Σούλου, το εν λόγω σχολείο ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ από οδική πρόσβαση!!!

Από τότε, όλοι οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί και σχολικού λεωφορείου που εξυπηρετούν τις ανάγκες των μαθητών του σχολείου αυτού είναι αντιμέτωποι καθημερινά με σοβαρή δυσχέρεια οδικής πρόσβασης.

Το πρόβλημα είναι ότι η μοναδική είσοδος και έξοδος προς το Σχολείο υπάρχειαπό την οδό Παναγοπούλου, με αποτέλεσμα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ να δημιουργείται συνωστισμός οχημάτων μπροστά στο Σχολείο, τα οποία αναγκάζονται να καταφεύγουν σε επιτόπου στροφές και επιδέξιες μανούβρες για να μπορέσουν να αναχωρήσουν από τον χώρο δημιουργώντας έτσι και ΑΜΕΣΟ κίνδυνο για τους διερχόμενους πεζούς.

Κίνδυνος υπάρχει και για τους ίδιους τους μαθητές, ιδίως τις ώρες αιχμής που καταφθάνουν και αποχωρούν οι μαθητές, αφού λόγω στενότητας του χώρου έμπροσθεν των σχολικών μας μονάδων, τα αυτοκίνητα αναγκαστικά εισέρχονται στον αύλειο χώρο του σχολείου για να κάνουν οπισθογωνία.

Ιδιαίτερα δυσχερής είναι η κατάσταση αυτή για τους μαθητές με κινητικά προβλήματα, που πολλές φορές οι γονείς τους αναγκάζονται να μεταφέρουν -παντώς καιρού- τα τέκνα τους από την οδό Παναγοπούλου με τα πόδια.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας Πεζοδρόμων μέχρι πρότινος κάλυπτε μόνον τυχόν αναπήρους που κινούνταν από και προς τις μόνιμες κατοικίες τους

Στις 20/10/2021 το Σχολείο απηύθυνε αίτηση στον Δήμο Αγρινίου να αλλάξει ο Κανονισμός Πεζοδρόμων, αν ληφθούν μέτρα και να επιτραπεί η διέλευση των μαθητών (η οποία γινόταν παράνομα!!!).

Ο κανονισμός άλλαξε πράγματι από το Δημοτικό Συμβούλιο, ένα θέμα που περάστηκε σχεδόν σιωπηρά, χωρίς κανένας στον τοπικό Τύπο να το κάνει θέμα.

Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ασφαλείας ή ρύθμισης του αποκλεισμού του Ειδικού Σχολείου.

Ήδη η νέα Σχολική χρονιά ξεκίνησε, όμως το πρόβλημα παραμένει και ο κίνδυνος είναι άμεσος καθημερινός και υπαρκτός.

Δεν υπάρχει καμία αστυνόμευση στον πεζόδρομο Μανδηλαρά, ενώ αντίθετα, το πρόβλημα συνεχίζεται και επιδεινώνεται και από την παράνομη στάθμευση που υπάρχει επί της οδού.

Αποκλειστική ευθύνη πλέον για την κατάσταση αυτή έχει 100% ο Δήμος Αγρινίου, που δεν έχει προβεί σε καμία πράξη επίλυσης του ζητήματος, παρά το γεγονός ότι αυτό ζητήθηκε ήδη από 20/10/2021!!!

Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ληφθούν έστω προσωρινά κάποια μέτρα ασφαλείας;;;;

Είναι απαράδεκτο μετά από ένα χρόνο από την αίτηση του Σχολείου μας να υπάρχει τέτοια αδιαφορία εκ μέρους του Δήμου, να μην υπάρχει καμία ρητή απάντηση από το Δήμο στο Σχολείο και να μην έχει ληφθεί κανένα μέτρο ασφαλείας.

Για τους λόγους αυτούς, διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητάμε

Α. Να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφαλούς προσέλευσης των μαθητών στο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΔΗ».

Β. Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες στους πεζούς για την είσοδο-έξοδο των μαθητών.

Γ. Να υπάρξει αστυνόμευση του πεζοδρόμου Μανδηλαρά, ιδίως κατά τις ώρες εισόδου (8.00 – 9.00) και εξόδου (12.00 – 13.15) των μαθητών

Δ. Να δημιουργηθεί ΕΞΟΔΟΣ από τον πεζόδρομο Μανδηλαρά, ώστε να μπορούμε όχι μόνο να εισερχόμαστε αλλά και να ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ από το Σχολείο με ασφάλεια. Προτείνουμε ενδεχομένως την δυνατότητα-άδεια εξόδου των οχημάτων μας από την οδό (πεζόδρομο) Μπαϊμπά με την τοποθέτηση μικρής ράμπας καθόδου.

 


AgrinioStories