27 Μαΐου 2022

Καμέλια: «Το πεπρωμένο μου στα χέρια σου»

Η καμέλια είναι ένα πολύ όμορφο λουλούδι
που για τους Βικτωριανούς σήμαινε «Το πεπρωμένο μου είναι στα χέρια σου».

 

Χαρακτηριστικό του φυτού είναι η ικανότητα του να ανθίζει λίγο πριν τα τέλη του χειμώνα με εξαίσια λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη και τα επίσης πολύ όμορφα καταπράσινα και γυαλιστερά φύλλα του που παραμένουν όλο τον χρόνο. Η καμέλια αντέχει σε συνθήκες παγωνιάς, όμως για να έχει πλούσια ανθοφορία χρειάζεται ένα ζεστό και προστατευμένο από τους δυνατούς ανέμους σημείο.

Εάν την φυτέψουμε στο μποστάνι μας, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα προστατευμένο σημείο, ημισκιερό και σχετικά δροσερό το καλοκαίρι. Εάν την κρατήσουμε σε γλάστρα, τότε θα πρέπει να την μετακινούμε σε ένα ζεστό σημείο τον χειμώνα και σε ένα σκιερό το καλοκαίρι. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να μεταφυτεύουμε την καμέλιά μας σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας ελαφρά όξινη τύρφη (ph 5,5), καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστ και λίγο περλίτη ή βοτσαλάκια για καλό αερισμό στο ριζικό σύστημα.

Στο τέλος τις ανθοφορίας της καλό είναι να κλαδέψουμε την καμέλια, όπως ακριβώς και με τα τριαντάφυλλα, και να της προσθέσουμε λίγο λίπασμα. Θετικά ιχνοστοιχεία για τις καμέλιες μας προσφέρουν η στάχτη και τα φύκια. Επίσης τα βλαστάρια, που θα κλαδέψουμε από το φυτό μας, μπορούμε να τα φυτέψουμε στο χώμα (διατηρώντας το υγρό) ώστε να εξελιχθούν σε νέα φυτά!

Η καμέλια χρειάζεται μέτριο πότισμα, το καλοκαίρι πιο συχνά ενώ τον χειμώνα σχεδόν καθόλου. Μια καλή συμβουλή είναι να ψεκάζετε τα φύλλα της καμέλιας σας τις υπερβολικά ζεστές μέρες του καλοκαιριού αλλά μόνο κατά τις απογευματινές ώρες, για να διατηρήσει τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα στα χρώματα των φύλλων της.

Κοινοί εχθροί της καμέλιας είναι ορισμένα παράσιτα, όπως οι μελίγκρες και ο τετράνυχος, που μπορούν να καταπολεμηθούν με βιολογικά σκευάσματα και επίσης εχθρός της οι μύκητες. Αυτούς θα πρέπει να τα προλαμβάνουμε ψεκάζοντας τα φύλλα με χαλκούχο μυκητοκτόνο στο τέλος κάθε εποχής και αφαιρώντας οποιαδήποτε φύλλα είναι μολυσμένα.