2 Οκτωβρίου 2022

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 8 Σεπτεμβρίου…

Καλεντάρι της 8ης Σεπτεμβρίου του:

1962: Δολοφονία του καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου
στην εξέγερση των καπνοπαραγωγών στη Κυψέλη (Σφήνα)

 

8 Σεπτεμβρίου 1962

Την 8η Σεπτεμβρίου του 1962, ημέρα Σάββατο, οι καπνοπαργωγοί του Ξηρομέρου και του Βάλτου μαζί με τα γυναικόπαιδά τους κατέλαβαν την Εθνική οδό Αμφιλοχίας – Αγρινίου σε δύο σημεία: Το πρώτο και κύριο σημείο ήταν η τοποθεσία «Σαμάρι» κοντά στο χωριό Στάνου και το δεύτερο, η γέφυρα της Σφήνας. Έτσι διακόπηκε η συγκοινωνία από Αθήνα προς Γιάννενα και αντιστρόφως. Αίτημα των παραγωγών ήταν η δίκαιη αμοιβή του προϊόντος του μόχθου τους.

Μεγάλη δύναμη της χωροφυλακής είχε συγκεντρωθεί στο χώρο της διαδήλωσης των αγροτών. Κατά το μεσημέρι κάλεσαν τους αγρότες να διαλυθούν. Οι αγρότες δήλωσαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους δεν θα αποχωρίσουν και τόνισαν ότι θα παλέψουν για τη δικαίωσή τους. Στην άρνηση των παραγωγών οι χωροφύλακες απαντούν με δακρυγόνα και καπνογόνα. Συγχρόνως επιτίθενται με κλομπς. Οι καπνοπαραγωγοί αμύνονται με πέτρες και παλούκια. Τότε δόθηκε η διαταγή «Πυρ!» και ρίχτηκαν πυροβολισμοί στον αέρα. Γίνεται χαμός εκεί στη γέφυρα της Σφήνας, το νέο Κιλελέρ της αγροτιάς!

Περίπου 80 μέτρα δεξιά από τη γέφυρα πέφτει νεκρός ο Δημήτριος Κ. Βλάχος, από τη Λεπενού, στα 24 του χρόνια. Η σφαίρα βρήκε το παλληκάρι στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν τότε ότι είδαν χωροφύλακα να γονατίζει, να σημαδεύει και να πυροβολεί. (Δες, Η εξέγερση των καπνοπαραγωγών το ’62, Η δολοφονία του Μήτσου Βλάχου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Σεπτ 2018, τεύχος 9, σελ.23)

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο καπνοπαραγωγός Μήτσος Βλάχος (πηγή: agriniomemories.blogspot.com)

AgrinioStories | Πηγή: Αρχείον Αγρινίου