Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 5ῃ Ιουνίου…

Καλεντάρι της 5ης Ιουνίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1947: Ο Ναπολέων Ζέρβας στο Αγρίνιο

5 Ιουνίου 1947

Στις 8:00 το βράδυ έφτασε στο Αγρίνιο ο υπουργός δημόσιας τάξης της Κυβέρνησης του Δημήτρη Μαξίμου[1] Ναπολέοντας Ζέρβας. Τον Ζέρβα υποδέχθηκαν έξω από την πόλη ο Δήμαρχος, Σεβαστιανός Καρβούνης, με ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων αρχών της περιοχής, των επαγγελματιών της πόλης και πολιτευτές .

Ο Ζέρβας αμέσως μετά την άφιξή του πήγε στο Δημαρχείο, όπου συζήτησε με τις αρχές και τους εκπροσώπους των οργανώσεων Όπως αναφέρει το ΕΜΠΡΟΣ της 7/6/1947, όσοι τον συνάντησαν, δήλωσαν «τη χαρά του λαού του Αγρινίου» για την επίσκεψή του, καθώς και την πίστη τους «για τη συντριβή των συμμοριτών». Τον ενημέρωσαν στη συνέχεια για την κατάσταση της δημόσιας τάξης στην περιοχή και του ζήτησαν την επίλυση ορισμένων ζητημάτων που άπτονταν της αρμοδιότητας του.

Ο Ζέρβας μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση είπε ότι η «εκκαθάρισις» εξαρτάται από γενικότερους παράγοντες και μπορεί να καθυστερήσει. Από την άλλη παρατήρησε ότι η απόφαση του ελληνικού λαού να «συντομεύσει τον χρόνο της ανωμαλίας», αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα.

Το Βράδυ ο Ζέρβας παρακάθισε σε γεύμα,  το οποίο παρέθεσε προς τιμή του ο Δήμαρχος Αγρινίου.

 

 

1.Επτακέφαλη Κυβέρνηση (Ιανουάριος 1947 – Αύγουστος 1948), η οποία σχηματίστηκε με τη συνεργασία των 7 πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων (χωρίς όμως το βασικό εταίρο της εξουσίας, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υψίστης σημασίας προβλήματα της χώρας]
Φωτογραφία ανάρτησης: Ναπολέων Ζέρβας

AgrinioStories