Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 23 Οκτωβρίου

1918 Η αντιπροσωπεία των Αγρινιωτών
στο μοναστήρι του Προυσσού
1956: Απεργία ιδιοκτητών των αγοραίων αυτοκινήτων
1994: Νίκη Σώκου στις επαναληπτικές εκλογές
του 1994 για τον Δήμο Αγρινίου

23 Οκτώβριου 1918

(Συνέχεια από τη χθεσινή μέρα)  Το πρωί της 23ης Οκτωβρίου του 1918 γίνεται Δοξολογία στο καθολικό του μοναστηριού του Προυσσού και το βράδυ της ίδιας μέρας ολονύκτια Παράκληση.

Στο Αγρίνιο το απόγευμα στης ίδιας μέρας πραγματοποιείται παράκληση στην Μητρόπολη μετά το πέρας της οποίας. όσοι παρευρίσκονται ξεκινούν μια ολονύκτια πορεία μέσα στα βουνά, για να υποδεχθούν την εικόνα της Παναγίας της Προυσσιώτισας στα σύνορα του νομού. (η συνέχεια αύριο)

23 Οκτώβριου 1956

Από το πρωί της 23 Οκτωβρίου το 1956 οι ιδιοκτήτες των αγοραίων αυτοκινήτων κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας εγκαταλείποντας τα αυτοκίνητά τους σε έναν χώρο μπροστά από την οικονομική εφορία. Με την απεργία τους αυτή ζητούσαν να επιτραπεί η μεταφορά των επιβατών με αυξημένο εισιτήριο τις ώρες που δεν κυκλοφορούν λεωφορεία και να ανασταλεί η χορήγηση νέων αδειών κυκλοφορίας αγοραίων αυτοκινήτων στο Αγρίνιο και στα περίχωρα. Επίσης ζητάνε να ανατεθεί σ’ αυτούς η εκμετάλλευση της αστικής συγκοινωνίας του Αγρινίου και να τους χορηγηθεί γι’ αυτό άδεια αγοράς λεωφορείων. Τέλος ζητούν τη κατάργηση του μέτρου της αφαίρεσης των αδειών των αυτοκινήτων για τις οποιεσδήποτε παραβάσεις.

23 Οκτώβριου 1994

Η 23η Οκτωβρίου του 1994 ήταν ημέρα Κυριακή και εκείνη την Κυριακή στο Αγρίνιο πραγματοποιούνταν οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων Θύμιου Σώκου και Θωμά Μπαλαούρα αφού καμιά από τις δύο παρατάξεις δεν κατάφερε να συμπληρώση την απαραίτητη πλειοψηφία (50+1) των ψηφοφόρων έτσι ώστε να εκλεγεί Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.

Ο συνδυασμός του Θύμιου Σώκου «Αγρίνιο Νέοι Ορίζοντες» την  πρώτη Κυριακή πήρε 8.433 ψηφοδέλτια και ο συνδυασμός του Θωμά Μπαλαούρα «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση –  Κοινωνική Αλληλεγγύη», 6.757 ψηφοδέλτια.

Από την εκλογική διαδικασία 23 Οκτωβρίου 1994 νικητής βγήκε τελικά ο συνδυασμός του Θύμιου Σώκου (Πήρε 8.034 ψηφοδέλτια  με τον Θωμά Μπαλαούρα να φτάνει στα 6.973)

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα οι 25 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανεμήθηκαν όπως παρακάτω:

      • Ο συνδυασμός Αγρίνιο – Νέοι Ορίζοντες πήρε δεκαπέντε έδρες.
      • Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση – Κοινωνική Αλληλεγγύη, του Θωμά Μπαλαούρα, πήρε οκτώ έδρες
      • και η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση του Κώστα Σιδέρη πήρε δύο έδρες.

Οι δεκαπέντε δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης ήταν οι: Γαλαζούλας Αντώνης, Γρηγορόπουλος Γιώργος, Σερίφης Χρήστος, Ζαμπάρας Γιώργος, Ρήγας Γιάννης, Ζάβρας Δημήτρης, Αντωνόπουλος Κώστας, Αλάφης Γιάννης, Κιτσάκης Θανάσης, Τομαράς Παναγιώτης, Κωστακόπουλος Γιώργος, Γιαννόπουλος Στέφανος, Τρομάρας Τιμόθεος, Τρομπούκη Θεοδώρα, και Χαρδαλιάς Θωμάς.

Οι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας ήταν οι: Μπαλαούρας Θωμάς, Κοτρότσος Σπύρος, Κοτρολός Λάμπρος, Ψαράς Θωμάς, Κωστάκης Γιάννης, Παπαγιάννης Νίκος, Μανικάρου-Κοντογιάννη Μεταξούλα – Ελένη και Καλατζής Κώστας.

Τέλος, από την παράταξη Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι εκλέχτηκαν οι: Σιδέρης Κώστας και Αλεξάκης Θανάσης.

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Η πλατεία Μπέλλου, σημερινή Δημοκρατίας τη δεκαετία του ’50, με τα αγοραία στην ανατολική της πλευρά. (Πηγή: Ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο Ν. Αντωνίου)

AgrinioStories