Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 22 Ιουνίου…

Καλεντάρι της 22ης Ιουνίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1944: Ανατίναξη του τρένου στο Αιτωλικό
1924: Η αστυνομία απαγόρευσε
με τη βία συγκέντρωση προσφύγων

22 Ιουνίου 1944

1944: Οι Γερμανικές δυνάμεις στην Ελλάδα ετοιμάζονται για μαζική υποχώρηση. Πολλά χτυπήματα διενεργούνται σε όλη την επικράτεια σε συρμούς, σταθμούς και δίκτυα. Ένα από αυτά είναι και το χτύπημα στο Αιτωλικό στις22/06/1944.

Την 1η Ιουνίου του 1944 το 2/36 Σύνταγμα του εφεδρικού ΕΛΑΣ Μεσολογγίου λαμβάνει την εντολή να προκαλέσει δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής του Αιτωλικού. Η επιχείρηση διήρκησε μόλις 14 λεπτά. Οι Γερμανοί έκαναν καιρό να αποκαταστήσουν την βλάβη του δικτύου και επειδή πίστεψαν ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ήταν τεράστιες απέφυγαν και τα αντίποινα.

Απώλειες Γερμανών: 30 Γερμανοί οπλίτες και 1 Γερμανός αξιωματικός νεκροί και 3 Γερμανοί αιχμάλωτοι.

Λάφυρα: 20 μάουζερ αυτόματα, 6 αυτόματα τόμσον, ένα μυδράλιο με πολλά πυρομαχικά, 6 πιστόλια παραμπέλ, μια βαλίτσα με χειρουργικά εργαλεία και φαρμακευτικό υλικό.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

22 Ιουνίου 1924

Μετά την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας, την οποία ο Βενιζέλος δρομολόγησε με την άνοδό του στην εξουσία, το 1928 επεδίωξε να αποτελματώσει το ως τότε αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων Αθήνας – Άγκυρας και να αμβλύνει την παλαιά εντύπωση για την αντιτουρκική πολιτική του. Το σύμφωνο φιλίας ήταν η τελευταία πράξη του δράματος του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς σηματοδοτεί τον οριστικό ενταφιασμό κάθε μύχιας προσδοκίας επανόδου στη γενέθλια γη των προσφύγων, αλλά και τον οδυνηρό συμβιβασμό της εξίσωσης των περιουσιών που εγκατέλειψαν στη Μικρά Ασία με εκείνες των μουσουλμάνων που ανταλλάχθηκαν από την Ελλάδα.

Η Πανπροσφυγική με προκήρυξη που κυκλοφόρησε στο συνοικισμό, κάλεσε σε συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή (22 Ιουνίου 1924) του δημοσιεύματος για το λόγο αυτό τους πρόσφυγες του Αγίου Κωνσταντίνου για να απαιτήσουν άμεση, πλήρη αποκατάσταση και στέγαση με έξοδα του κράτους. Η αστυνομία αρνήθηκε να χορηγήσει τη σχετική άδεια αλλά παρά την απαγόρευση στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου συγκεντρώθηκαν περίπου 200 πρόσφυγες.

Με την εμφάνιση της χωροφυλακής η συγκέντρωση διαλύθηκε και μετά από συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής στάλθηκε σε όλες τις αρχές το παρακάτω ψήφισμα: «Κατόπιν αυστηράς αστυνομικής απαγορεύσεως συγκλήσεως πανπροσφυγικής συγκεντρώσεως, οργανωτική επιτροπή εκφράζει αγανάκτησιν προσφύγων. Διαμαρτυρομένη κατακρίνει στάσιν Κυβερνήσεως μη αναγνωρίζοντες ελληνοτουρκικήν συμφωνίαν, αιτούμεν την ολοκληρωτικήν αποζημίωσιν των εγκαταλειφθεισών περιουσιών και ολοκληρωτικήν στέγασιν διαδηλούντες απόφασίν μας διεκδικήσωμεν μέχρι θανάτου δικαιώματά μας. Η οργανωτική επιτροπή: Καραλής, Γαλανομάτης, Μποσνάκης, Δρούγκας, Βερβέρης». (Ριζοσπάστης 25/6/1930)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Το αφιερωμένο μνημείο στην ανατίναξη

AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου