Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 21ῃ Μαΐου

Καλεντάρι της 21ης Μαΐου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1898: Περιήγηση του βασιλικού ζευγαριού
στην έκθεση του Αγρινίου – Ιππικοί Αγώνες
1978: «Ετούτη η πόλη είναι αυτοφυές φυτό»
Συνέντευξη του Στέλιου Τσιτσιμελή στον Ριζοσπάστη

21 Μαΐου 1898

Η επίσκεψη του βασιλικού ζευγαριού στην έκθεση γυναικείων εργοχείρων δεν πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τα εγκαίνια, αλλά το πρωινό της άλλης μέρας, 21 Μαΐου 1898. Πρώτα επισκέφθηκαν το περίπτερο με τα χαλιά και τα άλλα υφαντουργικά έργα «μεγάλης αξίας και υψηλής τέχνης», σύμφωνα με τον τύπο της εποχής και αγόρασαν κάποια απ’ αυτά. Κατόπιν επισκέφθηκαν το καλλιτεχνικό περίπτερο το οποίο περιελάμβανε «έργα ζωγραφικής και ραπτικής, κεντήματα απαραμίλλου τέχνης και απεριγράπτου ωραιότητος…»
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Κώστας Στεροδήμας οργάνωσε ιππικούς αγώνες με την ευκαιρία του Βασιλιά στην πόλη, οι οποίοι είχαν ως αφετηρία τη γέφυρα του Αχελώου και τερματισμό το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.

 

21 Μαΐου 1978

Στη σελίδα 9 του «Ριζοσπάστη» εκείνης της ημέρας, δημοσιεύεται μία συνέντευξη του πρώτου μεταπολιτευτικού Δημάρχου Αγρινίου, Στέλιου Τσιτσιμελή, στην οποία μιλάει για όλα τα ζητήματα που απασχολούσαν την πόλη και το Δήμο σε όλους τους τομείς: την «πληθυσμιακή έκρηξη» που παρατηρήθηκε στην πόλη την τελευταία δεκαετία, για το «ασφυκτικό» σχέδιο πόλης, το προβληματικό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, τις παλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις παιδείας, καθώς και το αίτημα για την ίδρυση Κτηνιατρικής σχολής στο Αγρίνιο.

«Ετούτη η πόλη είναι αυτοφυές φυτό. Δηλαδή μεγαλώνει χωρίς να έχει ανάγκη από ξέχωρες περιποιήσεις, ας πούμε θερμοκηπιακές», είναι τα λόγια του Τσιτσιμελή που χαρακτηρίζουν το δημοσίευμα. (Ριζοσπάστης, 21/5/1978)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Πολεοδομικό σχέδιο του Αγρινίου το 1843


AgrinioStories