30 Ιανουαρίου 2023

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 19 Ιανουαρίου

Καλεντάρι της 19ης Ιανουαρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1950: Επανασύσταση του Μουσικού Συλλόγου Ορφέα,
Η ανάγκη δημιουργίας πνευματικής κινήσεως

19 Ιανουαρίου 1950

«Επανασύσταση του Μουσικού Συλλόγου Ορφέα»

Μουσικόφιλοι Αγρινιώτες επανασυστήνουν τον Μουσικό Σύλλογο «Ορφέα». Αυτοί ήταν οι: Δημήτρης Σκαλτσάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Πέτρος Παπαπάνος, Φωκίων Σαγώνας, Χρήστος Υφαντής, Αντρέας Μάτσας, Στέφανος Παπαθανασίου, Στράτος Μπάρλας, Νίκος Οικονόμου, Γιώργος Παπαγαλάνης, Στράτος Πιστιόλας, Δημήτρης Παλιούρας, Κων/νος Ζάβρας, Γιώργος Μανθόπουλος, Σεβαστιανός Καρβούνης, Αθανάσιος Τσίρκας, Δημοσθένης Ζάβρας και Γιάννης Κατσίμπας.

«Η ανάγκη δημιουργίας πνευματικής κινήσεως»

Την ίδια μέρα με άρθρο του στην αθηναϊκή εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, ο ανταποκριτής της Νοτ. Μαρκ – -ς, επαινεί τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμαρχος Αγρινίου, Σεβαστιανός Καρβούνης για τη δημιουργία Φιλαρμονικής στην πόλη. Ταυτόχρονα εκφράζει την απορία του γιατί κανείς από όσους πολίτες ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό στο Δήμο δεν έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και ανέχονται μια «ιδιωτική Φιλαρμονική», την οποία ο συντάκτης την χαρακτηρίζει, ως «εξάμβλωμα, λόγω της έλλειψης και φθοράς των οργάνων της εν αντιθέσει προς το άριστον έμψυχον υλικόν της». (Πηγή: Εφ. ΕΜΠΡΟΣ της 19. 01.1950)

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Η πρώτη μεταπολέμική εμφάνιση της μπάντας τοο «Ορφέα» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 1952. Αρχιμουσικός ο Σπύρος Κοσμάς


AgrinioStories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *