6 Οκτωβρίου 2022

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 14ῃ Αυγούστου…

Καλεντάρι της 14ης Αυγούστου του:

1909: Ο φωτισμός της πόλεως
1916: Πάνδημο συλλαλητήριο
των αντιβενιζελικών στηνν Αμφιλοχία
1926: Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
για τα αιματηρά γεγονότα της 9ης Αυγούστου
1929: Άγριο δράμα εις Αγρίνιον – Φόνος νεαράς αοιδού

14 Αυγούστου 1909

Έφθασε στο Αγρίνιο ο Γάλλος Μηχανικός Αλφόνσος Μας από τη Μασσαλία μαζί με τον υφηγητή Χημείας του Εθνικού Πανεπιστημίου Ματθιόπουλο για να θέσει τις βάσεις για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Βασίλης Μπέλλος όλες οι μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι καλύτερο μέσον για φωτισμό είναι οι λάμπες ασετιλίνης. Έδωσε την πληροφορία μάλιστα ότι ήταν στη σκέψη του και ο ηλεκτρισμός, αλλά η δυσκολία της εγκατάστασής του και η μεγάλη δαπάνη υλοποίησης αυτού του έργου ματαίωσαν αυτή την προοπτική. Έτσι κατέληξαν στην ασετιλίνη για την εγκατάσταση της οποίας είχε ήδη υπογραφεί προσύμφωνο και εντός των ε-πόμενων ημερών θα υπογραφόταν και το κανονικό συμφωνητικό. Α-ποφασίστηκε μάλιστα η αποθήκη της ασετιλίνης να τοποθετηθεί στο κατώτατο σημείο της πόλης γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε καλύτερη παροχέτευση, η οποία θα έδινε περισσότερη ένταση και διάρκεια στο παραγόμενο φως. (ΣΚΡΙΠ, 14/8/1909)

 

 

14 Αυγούστου 1916

 

Ο Σύνδεσμος των επιστράτων της Αμφιλοχίας, αναφέρει το ΣΚΡΙΠ εκείνης της ημέρας, μαζί με τους κατοίκους της πόλης οργάνωσαν συλληλητήριο, με το οποίο διατράνωσαν την αφοσίωσή τους προς τον «Άνακτα», διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα για τις καταχθόνιες ενέργειες του ρχηγού του ξενικού κόμματος (εννοεί τον Βενιζέλο), ο οποίος έχει σκοπό, σύμφωνα με την εφημερίδα, να διασαλεύσει την έννομη τάξη και να επιφέρει εθνικές συμφορές.

 

 

14 Αυγούστου 1926

 

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας εκδίδει ανακοίνωση για να διαφωτίσει, όπως αναφέρει, την κοινωνία για τα αιαμτηρά γεγονότα, που πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο και να καταγγείλει τους πραγματικούς δολοφόνους αθώων εργατών και γυναικών.

 

 

 

14 Αυγούστου 1929

 

Άγριον δράμα εις το Αγρίνιον – Φόνος νεαράς αοιδού, είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του ΣΚΡΙΠ εκείνης της ημέρας, το οποίο μεταδίδει την είδηση ενός πρωτοφανούς σε αγριότητα εγκλήματος το οποίο διέπραξε μία ερωτευμένη προσφυγοπούλα με επτά θανάσιμες μαχαιριές κατά μιας αντιζηλού της καλλιτέχνιδος.

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης:


AgrinioStories | Πηγή: Αρχείον Αγρινίου