8 Δεκεμβρίου 2022

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 12 Οκτωβρίου…

Καλεντάρι της 12ης Οκτωβρίου του:

1898: Ο αστυνόμος Αγρινίου
πετροβολεί κεφάλι δημοσιογράφου
1986: Τέταρτες μεταπολιτευτικές
Δημοτικές Εκλογές στο Δήμο Αγρινίου

12 Οκτωβρίου 1898

Το βράδυ 12 προς 13 Οκτωβρίου, ο αστυνόμος Αγρινίου Βαγγέλης Κοτούλας, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της αθηναϊκής εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, συνέλαβε και φυλάκισε το διευθυντή της εφημερίδας «Ηχώ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν ο ατυχής δημοσιογράφος κοιμόταν στο κρατητήριο, ο «περίφημος αστυνόμος», αναφέρει ειρωνικά το δημοσίευμα πήρε μια πέτρα και την έριξε στο κεφάλι του δημοσιογράφου. Με αυτόν τον τρόπο, σχολιάζει ο συντάκτης, ο αστυνόμος θέλησε να δώσει το σύνθημα της εξέγερσης εναντίον του τύπου «ρίπτων πρώτος τον λίθον κατά της δημοσιογραφίας». (ΣΚΡΙΠ, φύλ. 13. 10.1898, Σελ. 1)

 

 

 

12 Οκτωβρίου 1986

Είχαν περάσει ήδη τρεις τετραετίες από τη μέρα που ο διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας δήμαρχος Αγρινίου, πρωτοδίκης Γιώργος Χλαμπουτάκης, είχε παραδώσει στον εκλεγμένο πρώτο δήμαρχο της μεταπολίτευσης, Στέλιο Τσιτσιμελή, την διοίκηση του Δήμου Αγρινίου. Ο Στέλιος Τσιτσιμελής μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια είχε ανανεώσει ήδη δύο φορές τη δημαρχιακή του θητεία και είχε έρθει ο καιρός να «τραβήξει για παραπάνω».

Προεκλογικό φυλλάδιο Βαΐνά

Στις 12 Οκτωβρίου του 1986, πραγματοποιήθηκαν οι τέταρτες αυτοδιοικητικές εκλογές της μεταπολίτευσης με το ίδιο εκλογικό σύστημα που έγιναν οι προηγούμενες: πλειοψηφικό για την εκλογή Δημάρχου και αναλογικό για την κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς.

Στις εκλογές πήραν μέρος τέσσερις συνδυασμοί:

Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση, με επικεφαλής τον Ντίνο Παπακωσταντίνο,

Δημοκρατική Συνεργασία, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Τσαμπαλά,

Δημοτική Ανανέωση, με επικεφαλής τον Φώτη Κατσαρό και

Δημοτική Πρωτοπορία, με επικεφαλής τον Γιάννη Βαϊνά

Ντίνος Παπακωσταντίνου

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου εκείνη την εποχή ήταν συνολικά 23.741, αλλά αυτοί που έφτασαν ως τα 38 εκλογικά κέντρα, που είχαν οργανωθεί από το Δήμο, για να ψηφίσουν όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου ήταν 18.014 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια αυτής της εκλογής ήταν 17.747, τα οποία μοιράστηκαν στους συνδυασμούς, όπως παρακάτω:

    • Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση (Ντίνος Παπακωσταντίνου), 6.906 ψηφοδέλτια και ποσοστό 38,1%.
    • Δημοτική Πρωτοπορία (Γιάννης Βαϊνάς), 5.766 ψήφους και ποσοστό 32,49%
    • Δημοκρατική Συνεργασία (Βαγγέλη Τσαμπαλάς), 4.828 ψήφους και ποσοστό 27,21%
    • Δημοτική Ανανέωση (Φώτης Κατσαρός), 247 ψήφους και ποσοστό 1,39%

Επειδή κανένας συνδυασμός δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, η τελική εκλογική αναμέτρηση για τη θέση του Δημάρχου πραγματοποιήθηκε την επόμενη Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 1986, ανάμεσα στους συνδυασμούς του Ντίνου Παπακωσταντίνου και του Γιάννη Βαϊνά, οι οποίο από την πρώτη Κυριακή είχαν ήδη εξασφαλίσει από πέντε έδρες ο καθένας στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο τρίτος συνδυασμός του Βαγγέλη Τσαμπαλά είχε ήδη διασφαλίσει τέσσερις. Τις θέσεις αυτές πήραν

Να σημειώσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο εκείνης της εποχής ήταν 25μελές. Έμεναν δηλαδή 11 έδρες για να κατανεμηθούν τη δεύτερη Κυριακή, και να καθορίσουν με αυτή της εκλογή, τον ακριβή αριθμό της πλειοψηφίας της νέας δημοτικής αρχής.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας του συνδυασμού Δημοκρατική Συνεργασία του Βαγγέλη Τσαμπαλά. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Κώστας Μαυρέλης, Γιώργος Κωτσαρέλης, Βαγγέλης Τσαμπαλάς και Γιώργος Πολύζος.

AgrinioStories