30 Ιανουαρίου 2023

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 12 Δεκεμβρίου

Καλεντάρι της 12ης Δεκεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1948: Κατασκευή του Δρόμου Κάτω Χρυσοβίτσας – Ναυπάκτου,
προβλήματα στην κτηνοτροφία, έλλεψη λαδιού

12 Δεκεμβρίου 1948

Με προσωπική εργασία των κατοίκων ξεκίνησαν οι εργασίες της κατασκευής του δρόμου από την Κάτω χρυσοβίτσα μέχρι τη Ναύπακτο, μέσω Πλατάνου.

Εξ’ αιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και των παγετώνων εκείνων των ημερών η κτηνοτροφία της περιοχής υπέστη μεγάλη και σημαντική ζημιά στα αιγοπρόβατα, τα οποία δεν μπορούσαν να συντηρηθούν από την έλλειψη κτηνοτροφής στα λιβάδια. Ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός του Αγρινίου κατέθεσε στον έπαρχο Τριχωνίδας με το οποίο αφού παρουσίασε την κατάσταση ζητούσε τη λήψη μέτρων.

Η αγορά του Αγρινίου «στερείται ελαίου», αναφέρει η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, αφού σύμφωνα με όσα διαδίδονταν και είχαν γίνει κοινή πεποίθηση όλων, οι έμποροι το είχαν κρύψει, σκόπιμα, για να πετύχουν την ανατίμησή του, γεγονός που έφερε αγανάκτηση στις λαϊκές τάξεις. Όλοι περίμεναν ότι οι αρμόδιοι και ιδιαίτερα ο Εισαγγελέας της πόλης με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Αγορανομικής Επιτροπής, θα πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εξασφάλιση του λαδιού, δεδομένου ότι η έλλειψή του ήταν τεχνητή. (ΕΜΠΡΟΣ, 12/12/ 1948, Σελ. 4)

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Κοπάδι στο δρόμο για τη στάνη

AgrinioStories