3 Οκτωβρίου 2022

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 11 Σεπτεμβρίου…

Καλεντάρι της 11ης Σεπτεμβρίου του:

1944: Ο ΕΛΑΣ περικυκλώνει το Αγρίνιο

11 Σεπτεμβρίου 1944

Σύμφωνα με την αναφορά του Τολιόπουλου οι δυνάμεις τους ΕΛΑΣ άρχισαν να περικυκλώνουν την πόλη του Αγρινίου με προωθητικές κινήσεις μικρού βάθους και να προετοιμάζουν επίθεση με πυρά όλμων. Όπως αναφέρει επίσης η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε με «καθολικόν  βομβαρδισμόν της πόλεως, αποτέλεσμα του οποίου υπήρξεν ο τραυματισμός και ο φόνος δεκάδων εκ του αμάχου πληθυσμού και κυρίως γυναικοπαίδων άτινα επιδέθησαν εις τον σταθμόν επιθέσεως του Τάγματος».

«Περί την μεσημβρίαν», συνεχίζει η αναφορά, «νέα επίθεσις του Ε.Λ.Α.Σ. εκ των Β.Α. σημείων εξαπολυθείσα, απεκρούσθη ευχερώς παρά των Τμημάτων του Τάγματος, επενεγκώντες εις τούτον σοβαράς απωλείας. Το απόγευμα της αυτής ημέρας εκδηλωθείσα νέα επίθεσις, εκ του Β.Δ. σημείου της πόλεως και κυρίως εκ του Συνοικισμού Αγίου Κωνσταντίνου και υποστηριζόμενη υπό βαρέων πολυβόλων τεταγμένων εντός οικιών του συνοικισμού, απεκρούσθη».

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Θεόδωρος Καλλίνος (Αμάρμπεης) και Δημήτρης Χατζής: ο στρατιωτικός και πολιτικός υπύθυνος της ανάπτυξης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην περίμετρο της πόλης.

AgrinioStories | Πηγή: Αρχείον Αγρινίου