30 Ιανουαρίου 2023

Καϊλή: Εκτός ΠΑΣΟΚ και Σοσιαλιστικής ομάδας

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε
ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή

Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση. Αναλυτικά σε ανάρτηση στο Twitter οι ευρωσοσιαλιστές ανέφεραν: «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».

«Στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά» τονίζει ότι τηρεί η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, μη σχολιάζοντας ωστόσο «εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», μετά τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Είμαστε θορυβημένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παίρνουμε στάση μηδενικής ανοχής για τη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη της υπόθεσης. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Με αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», τονίζει η Ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα σχετικά μετην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις»

Συνελήφθη η Εύα Καϊλή

 Αργά το βράδυ χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε πως η Εύα Καϊλή συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της στις βελγικές Αρχές, για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Le Soir, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να ερευνάται από τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το Μουντιάλ του Κατάρ.

Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή». Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή από το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο 33χρονος σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε προσαχθεί το πρωί.

Ένας πρώην ευρωβουλευτής του S&D και ένας υψηλόβαθμος συνδικαλιστικός αξιωματούχος ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν από την αστυνομία και προσήχθησαν για ανάκριση, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Knack.

“Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου ότι επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)”, προστίθεται στην ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Το Κατάρ κατηγορείται ότι στόχευε αξιωματούχους “με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση” στο Κοινοβούλιο, στέλνοντάς τους “σημαντικά χρηματικά ποσά” και “σημαντικά δώρα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

 

Πηγή

AgrinioStories