Ίδρυμα Nobel – Επέστρεψε στην Ελλάδα χρυσό δαχτυλίδι

Χρυσό δαχτυλίδι από την Ιαλυσό
επέστρεψε το Ίδρυμα Nobel στην Ελλάδα

Χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι Μυκηναϊκών χρόνων, που είχε ανακαλυφθεί το 1927 στην Ιαλυσό της Ρόδου και βρισκόταν στη Στοκχόλμη, επιστράφηκε χθες στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Nobel και θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, «το δαχτυλίδι είχε βρεθεί, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Ιαλυσού Ρόδου, μεταξύ των κτερισμάτων του Τάφου 61. Φυλασσόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, όπως και το σύνολο των ευρημάτων από τις συστηματικές ανασκαφές στο νησί.

Κατά την περίοδο της Κατοχής και της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, το δαχτυλίδι εκλάπη από το Μουσείο, μαζί με εκατοντάδες αρχαιότητες, στην πλειονότητά τους νομίσματα και κοσμήματα, που ακόμα αγνοούνται. Οι έρευνες της εποχής για τον εντοπισμό τους απέβησαν άκαρπες, παρά την κινητοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

 

Μυκηναϊκό δαχτυλίδι

Ακολουθώντας την οδό της παράνομης διακίνησης, το χρυσό δαχτυλίδι της Ρόδου βρέθηκε στις Η.Π.Α., όπου τη δεκαετία του 1950 ή του 1960 αγοράστηκε από τον Ούγγρο νομπελίστα Georg von Békésy. Μετά τον θάνατό του, το 1972, ολόκληρη η συλλογή του von Békésy περιήλθε στο Ίδρυμα Νόμπελ και τα έργα τέχνης δόθηκαν προς φύλαξη, ανάλογα με το είδος τους, σε διάφορα μουσεία. Το μυκηναϊκό δακτυλίδι κατέληξε στο Μουσείο Μεσογειακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, με έδρα τη Στοκχόλμη.

Το 1975, ο τότε Διευθυντής του σουηδικού Μουσείου και διακεκριμένος αρχαιολόγος Carl Gustaf Styrenius διαπίστωσε ότι το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Ιαλυσού βρισκόταν στη συλλογή του Μουσείου, ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, αλλά το δαχτυλίδι παρέμεινε στη Στοκχόλμη, για λόγους που δεν αποσαφηνίζονται από τα υπάρχοντα αρχεία».

Το δαχτυλίδι παραδόθηκε χθες από τον Vidar Helgesen, Εκτελεστικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νόμπελ στην Έλενα Βλαχογιάννη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και αναμένεται να επιστρέψει στη Ρόδο για να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

 


AgrinioStories | Πηγή