5 Ιουλίου 2022

H Ελλάδα ζητά χρηματοδοτήση για νέο φράκτη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico,
η Ελλάδα επαναφέρει τη συζήτηση
για το φράκτη στα σύνορα της με την Τουρκία στον Έβρο.

H ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το νέο μεταναστευτικό της σχέδιο για την περίοδο 2021-2027, ενώ – σύμφωνα με το Politico – ζητά να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει κονδύλια της ΕΕ για την κατασκευή νέου τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

Το ζήτημα του κατά πόσον τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο, όταν για πρώτη φορά 12 κράτη μέλη της ΕΕ – κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – ζήτησαν από την Επιτροπή χρήματα για τείχη και φράχτες.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει απορρίψει κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τείχη», με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να την διαψεύδει κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι νομικά θα μπορούσε να γίνει.

«Προκλητική» χαρακτηρίζει τη στάση της Αθήνας το Politico – και συγκεκριμένα τον ισχυρισμό πως έχει νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της ΕΕ – που λαμβάνει για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων (BMVI) – για τείχος στον Έβρο.

Η Ελλάδα έχει ήδη κατασκευάσει τείχος 28 χιλιομέτρων κοντά στη διάβαση του ποταμού Έβρου, ενώ η Αθήνα ζητά τώρα χρήματα από την ΕΕ για άλλα 80 χιλιόμετρα. Στο ίδιο δημοσίευμα, σημειώνεται πως η Αθήνα ελέγχεται ήδη για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο – κατηγορίες που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Η Ελλάδα καλείται, μάλιστα, να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τις πρακτικές monitoring που χρησιμοποιεί στα σύνορα, αλλά και να αποδείξει πως συμμορφώνεται με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις καταγγελίες που υποβάλλονται εις βάρος της.

 


AgrinioStories | Πηγή