Γραμμένη Οξυά: Το δάσος του ουρανού

Ένα «γραμμένο» δάσος στην άκρη του ουρανού
Ένας εκτεταμένος ορεινός όγκος
με ψηλότερη κορυφή του τη Σαράνταινα

Η Γραμμένη Οξυά είναι ένας εκτεταμένος ορεινός όγκος στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τους «γίγαντες» Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, Βελούχι (Τυμφρηστό) στα βόρεια και Καλιακούδα στα δυτικά. Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο Οξυά που φύεται εκεί. Μάλιστα το δάσος με οξυές που φιλοξενείται στις πλαγιές του αποτελεί το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη.

Η ψηλότερη κορυφή του, η Σαράνταινα, έχει υψόμετρο 1923 μ. Είναι εκτεθειμένη στα βόρεια ρεύματα που κατεβαίνουν από το Βελούχι και θεωρείται από τα πιο κρύα μέρη στην Ελλάδα. Ο παγωμένος αέρας δε σταματάει ποτέ να φυσάει και η πυκνή ομίχλη είναι ο πιο συνηθισμένος επισκέπτης της. Λέγεται πως το όνομά της το πήρε όταν στις παγωμένες πλαγιές της σαράντα άτομα που γύριζαν από ένα γάμο πέθαναν από το κρύο. Σε υψόμετρο 1740 μ. βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο της Οξυάς. Το καταφύγιο “Λ. Ευταξίας”, είναι δυναμικότητας 40 ατόμων, έχει οργανωμένη κουζίνα, εσωτερικές τουαλέτες και ομολογουμένως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Για να επισκεφτείτε τη Γραμμένη Οξυά θα πρέπει να φτάσετε μέχρι το χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων. Ακολουθώντας το δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου και αφού περάσετε τη Μακρακώμη, θα κατευθυνθείτε προς Γαρδίκι από έναν δρόμο γεμάτο στροφές. Εναλλακτικά μπορείτε να ανεβείτε από Ναύπακτο έως το χωριό Γραμμένη Οξυά.

 

 

Η δημοφιλέστερη αφετηρία για το καταφύγιο είναι το Γαρδίκι. Από εδώ ξεκινά δασικός δρόμος χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις αλλά με μεγάλο μήκος. Θα πρέπει να περπατήσετε 17 χιλιόμετρα για να φτάσετε στο ορειβατικό καταφύγιο, το οποίο είναι χτισμένο στο διάσελο Γαρδικίου-Γραμμένης Οξυάς, στη θέση Καρβουνόλακκα. Η συνέχεια του δασικού δρόμου οδηγεί προς τα χωριά Γραμμένη Οξυά, Αρτοτίνα και Πενταγιούς, πάνω από το φράγμα του Μόρνου. Προσοχή όμως. Το χειμώνα, λόγω μεγάλης χιονόπτωσης, η πρόσβαση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

 

 

Πηγή 
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Τόποι