Γιάννης Νταλιάνης: Μια εξαιρετική ερμηνεία

Ο Γιάννης Νταλιάνης καθήλωσε το κοινό με την ερμηνεία

Μια εξαιρετική παράσταση που δυστυχώς λόγων των μέτρων για τον κορονοϊό δεν παρακολούθησαν περισσότεροι πολίτες της Ναυπάκτου. Ο Γιάννης Νταλιάνης καθήλωσε το κοινό με την ερμηνεία στην παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη “Φύλακας μιας επανάστασης” που πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου. Την παράσταση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας , ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου κ. Παΐσιος , ο πρόεδρος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής κ. Κοτρώνης , ο πρόεδρος του παραρτήματος του Ερυθρού σταυρού κ.Ράπτης , ο διοικητής της Π.Υ. Ναυπάκτους κ.Χριστοβασίλης, ο πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου π.Θωμάς Βαμβίνης και εκπρόσωπος της ΟΣΥΝ. Επίσης την παράσταση παρακολούθησε και η οικογένεια του Γιάννη Νταλιάνη , η σύζυγος του Μαριλίτα Λαμπροπούλου και οι δυο τους κόρες.

Δύο λόγια για την παράσταση

Ο Επαχτίτης ιστοριοδίφης και συγγραφέας Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Στο πρωτότυπο κείμενο του  Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος καταπιάνεται ξανά με την ιστορική μνήμη μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» και «Μάρτυρες των Αθηνών», ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Μέσα από τις διηγήσεις του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Της παιδείας, που τόσο λείπει πια από τον τόπο μας στις μέρες μας.

Τον ήρωα υποδύεται  ο Γιάννης Νταλιάνης που γίνεται ένα με την εποχή του Αγώνα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
  • Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης
  • Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
  • Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
  • Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
  • Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
  • Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Η παραγωγή είναι του Θεάτρου Σταθμός και της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ό Έπαχτος».

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

 


AgrinioStories | Πηγή