Γαλλοισπανικό: Το νησί των Φασιανών 

Είναι ένα νησί στις εκβολές του  Μπιδασόα
που αλλάζει κυριαρχία κάθε έξι μήνες

Το νησί των Φασιανών

Το νησί των Φασιανών ή νήσος Κονφεράνς (Ile des Faisans ή Ile de la Conference) είναι μια μικρή ιστορική νήσος που βρίσκεται στον ΝΑ μυχό του Βισκαϊκού κόλπου στα γαλλοϊσπανικά σύνορα και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Μπιδασόα ανάμεσα στην ισπανική πόλη Ιρούν (στη Χώρα των Βάσκων) και της γαλλικής Αντά.

Σε αυτό το νησί από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 1659 έγιναν πολλές διασκέψεις μεταξύ του Μαζαρέν και του Λουί Μεντέθ ντε Άπο τελική κατάληξη των οποίων ήταν η υπογραφή της γνωστής Ειρήνης των Πυρηναίων στις 7 Νοεμβρίου του 1659.

Για τους παραπάνω ιστορικούς λόγους το νησί των Φασιανών κάθε έξι μήνες αλλάζει χέρια και διοίκηση: Αύγουστο με Ιανουάριο ανήκει στη Γαλλία και Φεβρουάριο με Ιούλιο στην Ισπανία.

Επίσης λόγω αυτού του γεγονότος απαγορεύεται οποιοσδήποτε να πλησιάσει στο νησί με εξαίρεση την ημέρα της αλλαγής από την μία χώρα στην άλλη όπου στρατεύματα και από τις δύο χώρες παρευρίσκονται δίπλα στο μνημείο που υπάρχει στο νησί για την τελετή της αλλαγής της χώρας.

 

 

Με πληροφορίες από  el.wikipedia.org