Φορολογικές δηλώσεις – Τέλη Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα

Ξεκινάνε οι Φορολογικές δηλώσεις
Τι «διαφορετικό» πρέπει να κάνετε φέτος

Στα τέλη Μαρτίου θα ανοίξει φέτος η πλατφόρμα
για τις φορολογικές δηλώσεις με πολλές «καινοτομίες»

Για πρώτη φορά φέτος, περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές θα δουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση. Έτσι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια καθώς θα πραγματοποιηθεί αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Εάν όμως οι ίδιοι δεν έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, τότε η ΑΑΔΕ θα τις υποβάλλει αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας. Ο στόχος είναι να μην επιτρέπεται σε κανέναν από τους φορολογούμενους να υποβάλει εκπρόθεσμη την αρχική δήλωση. Πάντως μέχρι τις 30 Ιουνίου-2024 θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις.

Οι έγγαμοι σύζυγοι θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Υπενθυμίζεται πως κοινή φορολογική δήλωση ή χωριστή μπορούν να υποβάλουν τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση οι έγγαμοι. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει ο ένας εκ των δύο να είχε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet την επιλογή αυτή.

Σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν τυχόν επιπλέον φόροι που θα προκύψουν από την εκκαθάριση. Δηλαδή αυτό θα πρέπει να γίνει από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025. Σημειώνεται δε πως ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή δεν θα βεβαιώνεται εάν αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά σύζυγο. Eπίσης, δεν θα γίνεται επιστροφή ποσού φόρου μικρότερο των 5 ευρώ ανά σύζυγο.

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2023 μπορούν να έχουν οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων αλλά υπό προϋποθέσεις.

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Eιδήσεις