Ήταν δύσκολη η επιλογή, αλλά έγινε.
Το AgrinioStories αποχρωματίζει τις ειδήσεις
από την φλυαρία του χρώματος και «γράφει» ασπρόμαυρα
Και ήταν δύσκολη επιλογή, γιατί, όπως είχε γράψει και o Μπάρι Σβαρτς*,
«το να μάθεις να επιλέγεις είναι δύσκολο.
Το να μάθεις να επιλέγεις καλά, είναι πιο δύσκολο.
Και το να μάθεις να επιλέγεις σε έναν κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων
είναι ακόμα πιο δύσκολο, ίσως και ακατόρθωτο»
- του Λευτέρη Τηλιγάδα -
Αρκετοί συντάκτες έχουν αναρωτηθεί σε μία σειρά από editorial μεγάλων ψηφιακών μέσων ενημέρωσης για τη χρήση ενός μεγάλου αριθμού εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές που μετατρέπουν μια έγχρωμη φωτογραφία σε ασπρόμαυρη, κυρίως από νέους ανθρώπους. Εξαιρετικά διαδεδομένα αυτά τα φίλτρα είναι στο instagram, τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο μια μινιμαλιστική αισθητική στη διαδικτυακή πληροφορία που διαχέεται στο διαδίκτυο, ικανοποιώντας μία άκρως πολιτική** κατά την άποψή μου (μεταφυσική σύμφωνα με τους περισσότερους) άρνηση των χρηστών να εντάξουν την εικόνα τους σε περιβάλλοντα παλιότερων δεκαετιών, όπου το χρώμα απουσίαζε, θεωρώντας εκείνες τις εποχές πιο αληθινές από τη σύγχρονη βιωμένη καθημερινότητα.
Αν όμως το παραπάνω αποτελεί επιλογή των προσωπικών ποσταρισμάτων για ένα πολύ μεγάλο κοινό, γιατί άραγε να μην μπορεί να αποτελέσει επιλογή για ένα ενημερωτικό portal, το οποίο φιλοδοξεί να προβάλλει την είδηση ή την άποψη με τη μορφή της εφημερίδας και όχι με όρους τηλεοπτικούς, όπου η φωτογραφία και το καρέ χρησιμοποιούνται με καταιγιστικά αφοπλιστικό και αμείλικτο τρόπο;
Από τη μέρα που επισκέφτηκα την έκθεση της αναλογικής εποχής της φωτογραφίας , την οποία οργάνωσε το photopolis μαζί με τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, άρχισε να με προβληματίζει η ιδέα της μετατροπής του AgrinioStories σε ασπρόμαυρο. Μια επιλογή η οποία, πέρα από το γεγονός ότι μού φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ως πρόκληση, θα διαφοροποιούσε κατά πολύ την εικόνα του και θα ενδυνάμωνε ακόμα περισσότερο την αισθητική της ταυτότητάς του, που ήταν και παραμένει το ζητούμενο για κάθε μέσο ψηφιακής πληροφόρησης στην εποχή μας.
Σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον όπου οι χρήστες έχουν συνηθίσει να βλέπουν περισσότερο και όχι να διαβάζουν, το AgrinioStories αποχρωματίζει τις ειδήσεις από την φλυαρία του χρώματος και «γράφει» ασπρόμαυρα, στο πρότυπο των παλιών κλασσικών εφημερίδων προτρέποντας τους χρήστες του να διαβάζουν περισσότερο και να βλέπουν λιγότερο. Η πλέον διαδεδομένη φράση «less is more» (το λιγότερο είναι περισσότερο) στην αισθητική διαλεκτική έχει βρει εκφάνσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, γιατί όχι και στην πληροφορία, η οποία με πληθωρικό τρόπο και τεράστιο όγκο δεδομένων, αντί να μετατρέψει την πληροφορία σε γνώση την μετατρέπει σε επικοινωνιακό σκουπίδι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούμε τελείως το χρώμα. Το χρώμα θα παραμείνει εκεί που είναι απαραίτητο και αποτελεί κυρίαρχο συστατικό της ταυτότητας της απεικόνισης των έργων τέχνης ή των αναδημοσιεύσεων παλαιών φωτογραφιών. Θα παραμείνει επίσης και στις εμπορικές καταχωρήσεις των επιχειρήσεων που στηρίζουν την ύπαρξή του, θεωρώντας ότι αυτή η εξαίρεση θα τίς αναδείξει ακόμα περισσότερο.
Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2024,
ημέρα αλλαγής της μορφής.
Λόγοι επικοινωνίας επέβαλλαν την επαναδημοσίευσή του
*Ο Μπάρι Σβαρτς είναι Αμερικανός ψυχολόγος. Δημοσιεύει συχνά άρθρα στους New York Times , εφαρμόζοντας την έρευνά του στην ψυχολογία στα τρέχοντα γεγονότα. Η έρευνά ετσιάζεται στην ηθική, τη λήψη αποφάσεων και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της επιστήμης της συμπεριφοράς και της κοινωνίας. Είναι κριτικός του μοντέλου του « ορθολογικού οικονομικού ανθρώπου » τόσο στην ψυχολογία όσο και στην οικονομία.
**Αντιμετωπίζω την συγκεκριμένη ανάγκη των χρηστών του instagram με πολιτικά και όχι μεταφυσικά κριτήρια, γιατί θεωρώ ότι ο πλασματικός ναρκισσισμός της χρωματικής παλέτας του έντονου ψηφιακού μακιγιάζ, που αναπαράγεται ως παραίσθηση από το σύνολο του διαδικτυακού μάρκετινγκ, αν δεν μάς οδηγήσει σταδιακά στην άρνησή του, θα μάς κατευθύνει (χωρίς καμιά αμφιβολία) στο κρεβάτι του ψυχολόγου ή στην χειρότερη περίπτωση… του ψυχιάτρου.
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Η άποψή μας
Μέχρι να βρεθεί “αγρότης Μαξ. Ροβεσπιέρος ” παντεσπάνι θα καίνε..