.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
29 Μαρτίου
– 1896: Έως το Αγρίνιον | 1978: «Η κυβέρνηση εμπαίζει τους καπνοπαραγωγούς της Αιτωλ/νίας» –
29 Μαρτίου 1896
Τρία πρωτοσέλιδα αφιέρωσε ο «Νεολόγος των Πατρών» για το Αγρίνιο στα τέλη του Μαρτίου του 1896, τα οποία τα υπογράφει μάλιστα ειδικός απεσταλμένος της εφημερίδας στην πόλη του Αγρινίου. Έχει ενδιαφέρον η πρώτη παράγραφος αυτού του αφιερώματος που τυπώθηκε σε τρεις ενότητες, μία κάθε μέρα, από τις 28 Μαρτίου 1896 μέχρι και τις 30 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς: «Νομίζει τις ακούων Αγρίνιον ότι πρόκειται περί χωρίου τινός ή χωριδίου ασημάντου αλλά όταν ταξειδεύση έως εκεί, αναγκάζεται να ομολογήση τον εαυτόν του πλανηθέντα εις την περί του Αγρινίου γνώμην του, μόλις εισερχόμενος εις την πόλιν. Διότι πόλις είναι το Αγρίνιον· πόλις μικρά μεν, αλλά παρουσιάζουσα προσόντα πολλά».
Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Έως το Αγρίνιον | Ένα αφιέρωμα του «Νεολόγου» το 1896
29 Μαρτίου 1978
Ο υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης Καραμανλή (1974-1978), Αθανάσιος Ταλιαδούρος, απέφυγε να συναντήσει τους καπνοπαραγωγούς της Επιτροπής Αγώνα της Αιτωλοακαρνανίας, παρά το γεγονός ότι υπήρχε κλεισμένο ραντεβού μαζί του για να τους δει. Το ραντεβού είχε οριστεί μετά από επικοινωνία του πρόεδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΣΑΣΕ) με τον ίδιο τον υπουργό. Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη (30.3.1978, σελ. 1), η 30μελής επιτροπή των Αιτωλοακαρνάνων αγροτών βρίσκονταν στην Αθήνα από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς και στέλνονταν «από τον Άννα στον Καϊάφα», αφού ακόμα και ο υφυπουργός γεωργίας με τον οποίο είχαν συναντηθεί δήλωσε αναρμόδιος για τα προβλήματά τους.
Η Επιτροπή μετά το «στήσιμο» του υπουργού συνεδρίασε στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας (ΓΣΑΣΕ) και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απέδιδε ευθύνες στον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Χαμπίμπη, ο οποίος αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει τη μέρα «της μεγαλειώδους κινητοποίησης των αγροτών στο Αγρίνιο» (21 Μαρτίου 1978) ότι θα καθορίσει συνάντηση με τους υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου και κάλεσε τους καπνοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για εντονότερους αγώνες σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Φωτογραφία: Πλατεία Στράτου (σημερινή πλατεία Ειρήνης)
Το ταχυδρομείο το 1978 (αρχείο Γιάννη Κουτρουμπούση)
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν