29 Μαΐου 2023

Εμβόλιο ελονοσίας για τα παιδιά

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής

Τα παιδιά σε μεγάλο μέρος της Αφρικής πρόκειται να εμβολιαστούν κατά της ελονοσίας σε μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της θανατηφόρας ασθένειας. Η ελονοσία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας εδώ και χιλιετίες και σκοτώνει κυρίως μωρά και βρέφη. Η κατοχή εμβολίου – μετά από περισσότερο από έναν αιώνα προσπάθειας – θεωρείται από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής.

Το εμβόλιο – που ονομάζεται RTS, S – αποδείχθηκε αποτελεσματικό πριν από έξι χρόνια.

Τώρα, μετά την επιτυχία των πιλοτικών προγραμμάτων ανοσοποίησης στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να κυκλοφορήσει σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση ελονοσίας. Ο γενικός διεθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς έκανε λόγο για μια “μια ιστορική στιγμή”.

«Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο ελονοσίας για τα παιδιά είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας», είπε και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες νεαρές ζωές κάθε χρόνο».

Η ελονοσία εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, ρίγη και εφίδρωση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ κάθε δύο λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία κάπου στον κόσμο. Στην Αφρική σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Επόμενη κίνηση για τον ΠΟΥ είναι η χρηματοδότηση της εκστρατείας εμβολιασμού.

 


AgrinioStories | Πηγή