ΕΛΤΑ Παναιτωλίου: «Κάθε θαύμα τρεις ημέρες…»

- του Λευτέρη Τηλιγάδα
«Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις», λέει η παροιμία…
σύμφωνα με την οποία το περίφημο και πολυπρόβλητο σχέδιο διάσωσης και μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε παράλυση το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της εταιρείας, δημιουργώντας σημαντικότατα προβλήματα στην εξυπηρέτηση.
Πριν αναφερθούμε όμως στο γεγονός της υπολειτουργίας του υποκατστήματος των ΕΛΤΑ στο Παναιτώλιο, η οποία, απ΄ότι φαίνεται, ξεκινάει με την αδυναμία, λόγω αδειών(;) του προσωπικού, να ικανοποιήσει την καθημερινή λειτουργία του, είναι καλό να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στα ΕΛΤΑ κοντά τρία χρόνια τώρα. Να αναφέρουμε μόνο ότι ο γεγονός της υπολειτουργίας, το έκανε ευρύτερα γνωστό στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2021, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναιτωλίου, Ανδρέας Γκορόγιας με ανάρτησή του στα social media που διατηρεί η Κοινότητα στο διαδύκτιο:
Αρχικά να υπενθυμίοσυμε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν μέρος της περιουσίας που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο), η οποία από το Γενάρη του 2019 υλοποιεί μια μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων Price Waterhouse Coopers (PWC).Η μελέτη αυτή έκανε λόγο για το σταδιακό κλείσιμο περίπου 200 ζημιογόνων υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, την ενίσχυση υφιστάμενων καταστημάτων και τη σταδιακή αποχώρηση μέσω κινήτρων εθελουσίας εξόδου ή πρόωρης συνταξιοδότησης με ορίζοντα πενταετίας, συνολικά 2.800 υπαλλήλων, ενώ σε πρώτη φάση, εισηγούνταν την άμεση απομάκρυνση 1.806 ατόμων.
Το εντονότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τότε, αλλά και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμα μέχρι σήμερα, σχετίζεται με τη στενότητα των ταμειακών διαθεσίμων τους, εξαιτίας της πτώσης του παραδοσιακού ταχυδρομείου και της απώλειας ορισμένων μεγάλων πελατών, τα οποία σε συνδυασμό με την καθυστέρηση είσπραξης του συνόλου της αποζημίωσης της «Καθολικής Υπηρεσίας», αλλά και των συσσωρευμένων οφειλών φορέων του ελληνικού δημοσίου, τα οδηγούν σε μαρασμό.
Μπορεί η κοινότητα του Παναιτωλίου να «φωνάζει» (και καλά κάνει) για την υπολειτουργία του καταστήματος στο Παναιτώλιο, αλλά και το πιο μεγάλο (κατά τα φαινόμενα) κατάστημα του Αγρινίου, κάθε άλλο παρά μεγάλο είναι, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό που καλείται να εξυπηρετήσει και στον οποίο προστίθεται τώρα και αυτός του Παναιτωλίου. Μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να κλείνει τις πόρτες του συγκεκριμένες εργάσιμες μέρες της εβδομάδας, αλλά πόσο μακριά είναι άραγε, μια τέτοια επιλογή; Αν η έλλειψη διανομέων στην πόλη είναι ηχηρή ήδη σήμερα, μπορεί έυκολα να φανταστεί κανείς ποια ακριβώς θα είναι η κατάσταση στο άμεσο μέλλον.
Να μην αναφερθούμε στα απομακρυσμένα χωριά του Δήμου γιατί εκεί… «θα χαθεί η μπάλα»
Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι τα ΕΛΤΑ το 2019 διεκδικούσαν 150 εκατ. ευρώ από την «Καθολική Υπηρεσία», τα οποία αφορούσαν ανεξόφλητες υπηρεσίες που παρείχαν στο κράτους πό το 2013 και μετά. Διεκδικούσαν επίσης 18-20 εκατ. ευρώ περίπου για τη προώθηση των λογαριασμών της ΔΕΗ και γύρω στα 25 εκατ. ευρώ από άλλους φορείς του δημοσίου. Τι έγινε με όλα αυτά τα λεφτά; Δόθηκαν και που; Στα ΕΛΤΑ ή στους δανειστές;
Ένα από τα μέτρα που επιλέχθηκε εκείνη την εποχή (Γενάρης του 2019) ήταν και η εθελουσία έξοδος, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης στις 25 Φεβρουαρίου του 2021, είχε ζητηθεί από 1.968 εργαζομένους, Η διαδικασία αυτή ακόμα είνα σε εξέλιξη «χωρίς όμως αυτή να συνοδεύεται», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, «από την παράλληλη αναδιοργάνωση και τις αναγκαίες επιχειρησιακές προσαρμογές».
Όπως διαπίστωνει η Ομοσπονδία: «οι προσαρμογές στη νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται με την κατά 40% μείωση του προσωπικού, είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες, για ανεξήγητο λόγο οι προσλήψεις νέου τακτικού προσωπικού δεν προγραμματίζονται ακόμη (γιατί;), το δίκτυο παραμένει ως είχε, με κίνδυνο να καταστεί, λόγω έλλειψης στοιχειώδους στελέχωσης, προβληματικό στη διαχείρισή του και ανεπαρκές όσον αφορά τη δυνατότητά του να εξυπηρετήσει τον πελάτη».
Τα πράγματα όμως είναι πολύ σοβαρότερα απ’ ότι φαίνονται.
Είναι πολλά εκείνα που συμβαίνουν και καταδεικνύουν ότι τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, που σήμερα απασχολούν από 1 έως 3 άτομα ή θα κλείσουν ή θα αντικατασταθούν από πρακτορεία ιδιωτών, οι οποίοι φυσικά δεν θα επενδύσουν ούτε στο Παναιτώλιο ούτε στο Καινούργιο, στο οποίο παραπέμπει η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στο κατάστημα, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία που ακολουθεί.
Το μέλλον βέβαια του καταστήματος στο Αγρίνιο, είναι δεδομένο…
AgrinioStories
Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις του site