29 Ιανουαρίου 2023

Ελληνίς: «Το τέλειο αφεντικό», του Φερνάντο Λεόν

«Το τέλειο αφεντικό»,
του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα

Από την Δευτέρα 4 έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022
Ωρα έναρξης της προβολής: 9:30 μ.μ

 

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ ξανασυναντιέται με τον Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα («Δευτέρες με Λιακάδα») για να εμπιστευτεί το κατάμαυρο χιούμορ και τη φαρσική ειρωνία με τα οποία καυτηριάζει τους πατερούληδες που ασκούν καθημερινή εξουσία στις ζωές μας. Καυστικός, τολμηρός, πικρός, ο Λεόν ντε Αρανόα κεντάει μία κωμική παραβολή για την ηθική των καιρών, που, καθόλου τυχαία, ξεκινάει κι ολοκληρώνεται με εικόνες ρατσιστικής βίας εναντίον μεταναστών.

 Ο Μπλάνκο δεν είναι ακριβώς υποκριτής. Εχει καταπιεί κι ο ίδιος αμάσητο το παραμύθι που θέλει τον ηγέτη να ζυγίζει καταστάσεις και να κρατά ισορροπίες – όπως και το προϊόν του οικογενειακού εργοστασίου: οι ζυγαριές. Ομως όπως οι κουτσουλιές των πουλιών χαλούν τη μόστρα, αλλά και την ευθυγράμμιση της διακοσμητικής ζυγαριάς της κεντρικής εισόδου, έτσι και η ζωή θα αφοδεύσει απλόχερα πάνω στο όνειρό του για επαγγελματική αριστεία. Οσο περισσότερο επιχειρεί να εμπλακεί στις ζωές των υφισταμένων του, τόσο το επιδερμικό λούστρο «φροντίδας» θα αρχίσει να ξεβάφει επικίνδυνα.

Ο Μπαρδέμ ερμηνεύει τον Μπλάνκο με λεπτή ειρωνία αλλά και μία υποβόσκουσα, συγκρατημένη απειλή. Σε κάθε στιγμή νομίζεις ότι η μάσκα αβρότητας θα σπάσει και θα απελευθερωθεί το βίαιο, μαφιόζικο Αφεντικό που κρύβεται από κάτω.

 Ολο αυτό το παιχνίδι μεταξύ αριστείας και χάους, φροντίδας και χειρισμού, επιφάνειας και ουσίας, κωμωδίας και τραγωδίας προσφέρει δόσεις σοκ και γέλιου, αλλά ταυτόχρονα νιώθεις ότι το έργο το έχεις ξαναδεί – ίσως και πιο επιτυχημένα. Ταυτόχρονα, η ιστορική συγκυρία της ταινίας με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τον κόσμο, σίγουρα δίνει μία άλλη διάσταση στη φάρσα – που τελικά λέει τα πιο σοβαρά πράγματα.

 

 

Ισπανία, 2021 | Παραγωγή: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, Χάουμε Ρόρες, Χαβιέρ Μέντεζ
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα | Σενάριο: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα
Φωτογραφία: Πάου Εστέβε Μπίρμπα | Μοντάζ: Βανέσα Μαριμπέρτ
Μουσική: Ζέλα Μόντες
Πρωταγωνιστούν: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μανόλο Σόλο, Αλμουντένια Αμόρ
Διάρκεια: 120 λεπτά | Διανομή: Spentzos Film

 

 

Τηλ. Επικοινωνίας με το Ελληνίς: 26410-56754
Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη ένα εισιτήριο δίνει δικαίωμα εισόδου σε δύο άτομα
Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Ειδική τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ
(Μαθητικό – Φοιτητικό – Ανέργων – Πολυτέκνων – Αμεα με την επίδειξη κάρτας)

 

 


AgrinioStories | Επιμέλεια: Λ.Τ.