Ελληνίς 20/9 – Οπενχάιμερ, του Κρ. Νόλαν

Οπενχάιμερ (Oppenheimer)
του Κρίστοφερ Νόλαν

Ξανά στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Ελληνίς»
την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Κρίστοφερ Νόλαν επιχειρεί να ανατινάξει το μυαλό μας,
αλλά το υπέρμετρα φιλόδοξο, ανεξέλεγκτα φλύαρο
και μπερδεμένο ιδεολογικά έπος μεγατόνων του,
αφήνει πίσω του ένα ισχνό μανιτάρι εντυπώσεων

Ώρα προβολής: 9:30 μ.μ. Καθημερινά

 

 

ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023, Εγχρωμο | Παραγωγή: Εμα Τόμας, Τσαρλς Ρόβεν, Κρίστοφερ Νόλαν
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν | Σενάριο: Κρίστοφερ Νόλαν
Φωτογραφία: Χόιμε Βαν Χόιτεμα | Μοντάζ: Τζένιφερ Λέιμ
Μουσική: Λούντβιχ Γκόρανσον
Πρωταγωνιστούν: Κίλιαν Μέρφι, Εμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζοόυνιορ, Ματ Ντέιμον, Φλόρενς Πιου
Διάρκεια: 180 λεπτά | Διανομή: Tanweer

 

Σε όλες τις ταινίες του (από τη σπαζοκεφαλιά του «Μemento», μέχρι το mind-fuck «Inception», κι από το οπερετικό sci-fi «Interstellar» μέχρι το φορμαλιστικά υπερβατικό «Tenet») ο Νόλαν κατασκευάζει (οπτικά και θεωρητικά) κινηματογραφικούς γρίφους, που, τόσο ο ήρωάς του όσο και το κοινό, καλούνται να επιλύσουν. Η μελετημένη κατασκευή της εικόνας συνδιαλέγεται με την εμπεριστατωμένη επιστημονική γνώση και το αποτέλεσμα άλλοτε σου απογειώνει το βλέμμα και το μυαλό, και κάποιες άλλες σε πετάει εκτός στρατόσφαιρας κι οθόνης, με την υπέρμετρη φιλοδοξία του δημιουργού να λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Στο «Οπενχάιμερ», δυστυχώς, συμβαίνει κάτι ενδιάμεσο: η ανάγκη του Νόλαν να τα πει όλα δημιουργεί ένα επικό δραματουργικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται με μία αντίστοιχη οπτική ωστική δύναμη. Ναι, η ανάγκη του ηθικού γρίφου υπάρχει (ποιος ήταν αυτός ο ευφυής μαθητής που εξελίχθηκε σε πρωτοποριακό επιστήμονα και τι ιστορικά και πολιτικά περιβάλλοντα συνάντησε στην πορεία του), για αυτό και οι δύο αφηγηματικές γραμμές («Fusion»/«Fission»). Ο Νόλαν όμως δεν κρατάει σφιχτό το χαλινάρι στο υλικό του. Μπουκώνει την ιστορία με ιστορίες. Ενα μανιτάρι πληροφορίας. Ο Οπενχάιμερ και οι καθηγητές του, το Χάρβαρντ, ο το Κέμπριτζ, το καθοριστικό διδακτορικό στη Γερμανία, η διδασκαλία στο Μπέρκλεϊ. Η φιλοσοφία, η φιλολογία, η ποίηση, η ζωγραφική, τα λατινικά, τα αρχαία ελληνικά, τα σανσκριτικά. Η κομμουνιστική ιδεολογία, ο στρατευμένος αδελφός του, η δική του εμπλοκή. Οι φιλίες του, οι εχθροί του, η άστατη ερωτική του ζωή (για πρώτη φορά ο Νόλαν μάς παρουσιάζει έναν ηδονοβλεπτικό εαυτό με ερωτικές σκηνές και γυμνό, τόσο φορσέ που δεν λειτουργεί), η συμβολή της πολιτικά δυναμικής συζύγου του, αλλά κι αυτή καταθλιπτική κι αλκοολική. Η εβραϊκή του καταγωγή και πώς αυτή του η ταυτότητα τον έκανε να αισθανθεί σύμμαχος με τους ομόθρησκους επιστήμονες απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. Κι όλα αυτά να καταλήγουν στο Αλαμο, στο «Σχέδιο Μανχάταν», στην κατασκευή της ατομικής βόμβας. Στην αντίθεσή του για την κατασκευή της βόμβας υδρογόνου. Στον Λούις Στράους, τις μυστικές ακροάσεις, τις καταθέσεις. Ενας κατάφωρος βερμπαλισμός, μια ανάγκη αναλυτικής εξιστόρησης τόσο της θεωρητικής φυσικής, όσο και της περίπλοκης πολιτικής συγκυρίας. Και τελικά, μία αλληλουχία σεκάνς σε αίθουσες, όπου άντρες μιλούν ακατάπαυστα.

Βέβαια δεν πρόκειται για ένα βαρετό δράμα δωματίου. Το «Οπενχάιμερ» δεν παύει να είναι μία ταινία με την ξεκάθαρη υπογραφή του Νόλαν: γύρισμα σε φιλμ με 70άρες ΙΜΑΧ κάμερες, ατμόσφαιρα πυκνού θρίλερ, μοντάζ που κρατάει το σφιχτό ρυθμό της αναρχικής χρονολογικής σειράς, επιμονή σε πραγματικό στήσιμο πλάνων κι όχι οπτικά CGI εφέ (ή με τα ελάχιστα δυνατά). Συγκλονιστική χρήση του ήχου (ειδικά όπου επιλέγει να τον αφαιρέσει ή να τον περάσει από υποκειμενικό σιγαστήρα). Λιγότερο επιτυχής η υπερβολική χρήση του στομφώδους μουσικού σκορ. (Δείτε περισσότερα για την ταινία ΕΔΩ)

 

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη
δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός.
Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Μαθητικό – Φοιτητικό – Ανέργων
Πολυτέκνων – Αμεα: 4 ευρώ


AgrinioStories