8 Ιουνίου 2023

Ελένη Πριοβόλου: «Μια στιγμή μέσα στο χρόνο»

«Αν συναντήσετε το “Μια στιγμή στον χρόνο”, να το πάρετε χωρίς διλλήματα»

«Με εκπλήσσει κάθε φορά που διαβάζω τα βιβλία της Ελένης Πριοβόλου το αστείρευτο και πλούσιο λεξιλόγιο της. Μαθαίνω νέες λέξεις και ξανασυναντώ παλιές και σχεδόν λησμονημένες. Τα πρόσωπα του έργου μορφοποιούνται  νοερά   και οδηγούν τον αναγνώστη στα βαθιά μονοπάτια του υποσυνείδητου τους και της ζωής τους. Αποκαλύπτονται αφήνοντας στο τέλος να εμφανιστούν οι πραγματικές τους διαστάσεις. Συγχαίρω την συγγραφέα με την ευχή να είναι γερή και να δημιουργεί τα ελκυστικά βιβλία της. Αν συναντήσετε το «Μια στιγμή στον χρόνο» να το πάρετε χωρίς διλλήματα. Θα σας ανταμείψει». (Χρήστος Ναούμ – Δείτε ΕΔΩ)

Σε μια εξαιρετική έκδοση, 434 σελίδων, η Ελένη Πριοβόλου ξεδιπλώνει τη ζωή του Φωκά Κορέσιου, ο οποίος στη δύση της ζωής του και αποσυρμένος από κάθε δημοσιότητα, αποφασίζει να ενδώσει στην πρόσκληση της σκηνοθέτριας Άσπας Παμπλέκη και να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του.

Αρχίζει την αφήγηση από τα παιδικά του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’30: την καταπίεση από τον φιλοφασίστα στρατιωτικό πατέρα, το αυστηρό πλαίσιο το οποίο επιβάλλει το οικογενειακό πρωτόκολλο, τον απειθή, έκλυτο εφηβικό του βίο, τη στράτευσή του στη Μεταξική Νεολαία και εν συνεχεία στις γραμμές του ΕΑΜ. Μετά την απελευθέρωση βρίσκονται, μαζί με τη γυναίκα της ζωής του, ως υπότροφοι του Γαλλικού Ινστιτούτου στο Παρίσι, όπου αναμειγνύονται με τον κύκλο των υπαρξιστών και υπερρεαλιστών κι εκείνος εξελίσσεται σε μέντορα του φιλοσοφικού στοχασμού.

Συνειδητά και κάτω από το βάρος των αφόρητων ενοχών του, καθιστά τη σκηνοθέτρια εξομολόγο του και της αποκαλύπτει τα βαθιά κρυμμένα μυστικά, ακόμα και τα εγκλήματά του μέχρι την κατάκτηση της κορυφής. Έτσι, τη θέτει προ του διλήμματος αν η ίδια θα υπηρετήσει την ιστορική αλήθεια ή θα συνεχίσει τα κατά συνθήκην ιστορικά ψεύδη.

Ελένη Πριοβόλου

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλίας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει καταθέσει είκοσι ένα βιβλία για παιδιά και εφήβους, οκτώ μυθιστορήματα για μεγάλους, μια νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες.

Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημά της Όπως ήθελα να ζήσω.

Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Το σύνθημα (2009).

 

Ελένης Πριοβόλου, Μια στιγμή μέσα στο χρόνο

  • Εκδοτικός Οίκος:Εκδόσεις Καστανιώτη
  • ISBN:978-960-03-6870-3
  • Χρονολογία έκδοσης:2021
  • Σελίδες:448

 


AgrinioStories | Επιμέλεια: Λ.Τ.