2 Ιουλίου 2022

ΕΚΚ: Γκορίτσας και Χαραλαμπίδης στις προεγκρίσεις

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοίνωσε τις προεγκρίσεις
Γκορίτσας και Χαραλαμπίδης ανάμεσα σ’ αυτές

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) λαμβάνοντας υπόψη τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι εγκρίσεις και οι προεγκρίσεις πραγματοποιούνται σε κάθε περίοδο με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τον αριθμό των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, αποφάσισε να προεγκρίνει στο πρόγραμμα ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ – Παραγωγή τη χρηματοδότηση επτά (7) προτάσεων, από τις οποίες οι τέσσερις (4) αφορούν σχέδια μυθοπλασίας και οι τρεις (3) σχέδια ντοκιμαντέρ, συνολικού ύψους 730.000 €.

Στο Πρόγραμμα ΒΑΣΙΚΟ – Παραγωγή, αποφάσισε επίσης την προέγκριση δεκατριών (13) προτάσεων, από τις οποίες οι εννέα (9) αφορούν σχέδια μυθοπλασίας και οι τέσσερις (4) σχέδια ντοκιμαντέρ, συνολικού ύψους 1.810.000 €.

Συνολικά, δύο από τις προτάσεις αφορούν σε σχέδια animation και τρεις από τις προτάσεις έχουν θεματική για παιδικό ή εφηβικό κοινό.

Από τη διαδικασία, έχει διαφανεί για άλλη μια φορά η ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του ΕΚΚ προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κινηματογραφίας.

Το συνολικό ποσό των προεγκρίσεων ανέρχεται στο ύψος των 2.540.000€ και είναι υψηλότερο από το ποσό των προεγκρίσεων που στο παρελθόν προβλέπονταν σε ετήσια βάση.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι προεγκρίσεις επικυρώθηκαν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ και βασίστηκαν στην προσπάθεια να υπάρξει μια ισόρροπη σχέση μεταξύ του ύψους των προεγκρίσεων και του αριθμού των σχεδίων που αξιολογήθηκαν σε σχέση με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες.

Δείτε αναλυτικά τις προεγκρίσεις των χρηματοδοτήσεων του ΕΚΚ

Ανάμεσα στις ταινίες που τα σενάρια τους έχουν προεγκριθεί βρίσκεταιν και αυτή του Σωτήρη Γκορίτσα, που επιστρέφει μετά από δώδεκα χρόνια («Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένη» το 2010), με μια ταινία βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος Κύπρου, με το Βραβείο πεζογραφίας περιοδικού «Κλεψύδρα» και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2020.

Η ταινία αφηγείται το εικοσιτετράωρο των γενεθλίων ενός νεαρού δικηγόρου που προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι των υποχρεώσεών του –αυτές του εργαζόμενου, του γιου, του εραστή, του φίλου–, τον μικρό άθλο που απαιτεί κάθε μέρα ώσπου να φτάσει στο τέρμα της. Κουβάρι που κληρονόμησε από τη «ένδοξη» γενιά των γονιών του. Αντίθετα όμως με εκείνους, που κάποιος άλλος πάντα τους «έφταιγε», ο ίδιος δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με αυτό, αλλά με το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει. Η περιπέτεια ενός καθόλου ατρόμητου καουμπόι αναγκασμένου να διασχίσει το νεοελληνικό «Φαρ-Ουέστ».

Τα γυρίσματα ξεκινούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του ’22 σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο, Χαλκούτσι, Ορχομενό κλπ. και στο καστ που συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες θα συμμετέχουν εκτός των άλλων και οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Στέλιος Μάινας, Μάκης Παπαδημητρίου, Μαρία Καλλιμάνη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λένα Κιτσοπούλου.

Η παραγωγή είναι της Black Tree και του Ηρακλή Μαυροειδή, η μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου, η διεύθυνση φωτογραφίας του Σίμου Σαρκετζή και την διανομή της ταινίας στους κινηματογράφους έχει αναλάβει η εταιρεία Feelgood Entertainment, ενώ το ποσό της προέκρισης είναι 200.000 ευρώ

Με 100.000 ευρώ επίσης χρηματοδοτήθηκε η νέα ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη με τίτλο Νυχτερινός Εκφωνητής (Παραγωγή: BOO PRODUCTIONS A.E.) καθλως και ένα ντοκυμαντέρ του Φίλιππου Κουτσάφτη με ποσό προέγκριης 45.000 ευρώ.

 


AgrinioStories