5 Ιουνίου 2023

ΔηΠινΑ: Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ο Ντελακρουά

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η έκθεση
Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση”

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα διαρκέσει  η έκθεση “Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση”  που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και στην οποία παρουσιάζονται έργα του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου αφιερωμένα στην Επανάσταση του 1821.

Ο καλλιτεχνικός δ/ντης της ΔΠΑ Χρήστος Γαρουφαλής, στα εγκαίνια της έκθεσης,  σημείωσε την σπουδαιότητα των έργων τα οποία «…σαν ένα είδος υποκειμενικής δημοσιογραφικής ανταπόκρισης ευαισθητοποίησαν και αφύπνισαν το φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίουανέφερε σχετικά:«Με ξεχωριστή χαράυποδεχόμαστε στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου επτά φημισμένα έργα ενός σπουδαίου φιλέλληνα. Ο Ευγένιος Ντελακρουά δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Γνώρισε τον αγώνα των Ελλήνων μέσα από διηγήσεις.Εκείνες οι αφηγήσεις οδήγησαν το πινέλο του σε μεγαλειώδη έργα. Αλλά και σε μια καλλιτεχνική επανάσταση.Η τέχνη του συγκλόνισε τους Ευρωπαίουςκαι  με την ορμή της έστρεψε την προσοχή στη μικρή χώρα που πάλευε να ελευθερωθεί».

 

 

 

Στη ξενάγηση που ακολούθησε ο Χρήστος Γαρουφαλής παρουσίασε αναλυτικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το κάθε έργο ξεχωριστά.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας στη Πάτρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Τα έργα παρέχονται από την AgencePhotographique – RéuniondesMuséesNationaux – GrandPalais – Louvre(Φωτογραφικό Πρακτορείο – Ένωση Εθνικών Μουσείων – GrandPalais – Λούβρο).

Η ΔΠΑ και ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις  τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάστασηόπως ανέφερε ηΑντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου. 

Οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν, μαζί με την αστυνομική  ταυτότητα, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.

  • Ώρες επισκέψεων:
  • Τρίτη-Σάββατο: 10:00 – 13:30 & 18:00 – 20:30
  • Κυριακή: 10:30 – 13:30, Δευτέρα & αργίες κλειστά
  • Πληροφορίες:
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
  • Δ. Βότση 2, Αγρίνιο
  • τηλ. 26413 60419,  e-mail: pinakothiki@agrinio.grwww.dipinag.gr

 


AgrinioStories | Δελτίο Τύπου