ΔηΠεΘε Αγρινίου 3/4 – Η ποίηση του Άγγελου Ήβου

Το ΔηΠεΘε Αγρινίου,
η Μαργαρίτα Καρκαγιάννη και η Λουκία Πλυτά
παρουσιάζουν την ποίηση του Άγγελου Ήβου
Κείμενο – Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδα
Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου, τιμώντας τον τίτλο του προγραμματισμού της χειμερινής περιόδου «Ποίηση μέχρι τέλους», διοργανώνει στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου από τις 3 έως 10 Απριλίου 2023, βραδιές ποίησης μέσα από τα μάτια και τη γραφή συμπολιτών ποιητών μας με τίτλο: «Ποιητές του τόπου». Σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, η Μαργαρίτα Καρκαγιάννη και η Λουκία Πλυτά παρουσιάζουν την ποίηση του Άγγελου Ήβου, στις 9:15 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου με είσοδο ελεύθερη.
Ο Άγγελος Ήβος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Β. Σ. Παπακωνσταντίνου), γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1961. Έχει σπουδάσει Προϊστορική Αρχαιολογία και Εθνολογία και γράφει «πάντα με μολύβια, μελάνια, μάτια, αίματα… σε χαρτιά, σε βουνά, σε κορμιά, σε οθόνες…», όπως αναφέρει αυτοβιογραφούμενος στο ιστότοπο τον οποίο συντηρεί και διοχειρίζεται στο διαδίκτυο. «Άλλοτε έτσι, λίγες φορές με το όνομα το αληθινό», συνεχίζει, «άλλοτε με ονόματα παράξενα, αντρών ή γυναικών. Από τα βιβλία μου, περισσότερα από δέκα, ως τώρα δεν κέρδισα όσα ξόδεψα κι ούτε θα μου συμβεί (και δε μιλάω για χρήματα). Είμαι θρήσκος: πιστεύω στη γυναίκα, καθημερινά προσεύχομαι στα στήθη, στην κοιλιά, στα πισινά της. Βαπτίστηκα στη δρόσο των αθάνατων αιδοίων.
Με σκότωσαν κατά την Έξοδο του Μεσολογγιού. Ανασταίνομαι όμως συχνά.»
Εκτός από το πεζογράφημα «Ανάστασις» (Ίβυκος), οι ποιητικές συλλογές που έχει εκδόσει είναι οι παρακάτω: «Αχέ» (Μαυρίδης, 1980), «Παραδόσεις απαλής ανατομίας» (Ίβυκος, 1999), «Ορέων και θανάτων» (Ίβυκος, 1999), «Ξερολιθιά» (Πάροδος, 2000), «Νηών κατάλογος» (Ίβυκος, 2002), «Των γυναικών τα στήθη» (Ίβυκος, 2002), «Εικαστική απεικόνισις Έκτορος Κακναβάτου» (Ίβυκος, 2005), «Εβίβα λα ρεβολουτσιόν» (Αυτοέκδοση, 2016) και «Όπως κυλάει Ο Λένας» (Κύμα, 2018)
Στο προσωπικό του προφίλ στο fb και στο πλαίσιο της σημερινής του παρουσίασης από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου έκανε τρεις μέρες πριν την παρακάτω αναάρτηση::
Για το ψευδώνυμό του, όπως είπε σε μια συνέντευξή του στην Μαρία Λυδία Κυριακίδου, για το περιοδικό Αποδυόπτες, «Το Άγγελος παραπέμπει στο κανονικό μου όνομα και το Ήβος παραπέμπει στον έρωτα. Δεν είναι ότι μικρός έπινα πολλές πορτοκαλάδες Ήβη! Σοβαρολογώντας, τα ψευδώνυμα, νομίζω περισσότερα των 7, ακόμα και γυναίκας όνομα, εξηγούνται επειδή εργάζομαι σε μια μικρή πόλη που δεν θα συγχωρούσε πολλά-πολλά σε έναν αξιότιμο καθηγητή: ούτε «αναρχικές» ιδέες ούτε περιγραφές των γυναικείων κορμιών. Επαγγελματικές αντιπαλότητες και συντηρητισμός, θρησκοληψία και κακία, αμάθεια και χωριατιά… αν ήταν καθημερινά να παλεύω μ’ αυτά, δεν θα μου έμενε καιρός για τίποτε άλλο. Έτσι, όσο πιο αθόρυβα, τόσο καλύτερα.» (Δείτε όλη την συνέντευξη ΕΔΩ)