3 Δεκεμβρίου 2021

Δημοσκόπηση: Ο Φαρμάκης κερδίζει παντού

Δημοσκόπηση της DATA C για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος»

Πολιτικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα, και σίγουρα πολύ διαφοροποιημένα από τα συμπεράσματα της κάλπης του 2019, οπότε και εξελέγη η περιφερειακή αρχή, είναι τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία DATA C για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων των κατοίκων της Π.Δ.Ε. για την θητεία της περιφερειακής αρχής, τον περιφερειάρχη και της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων. ΔΕΙΓΜΑ – ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.582 ψηφοφόρων της ΠΔΕ, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Π.Ε.,  χρήση quota στο φύλο, την ηλικία.  ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Οι ερωτήσεις σταθμίστηκαν με βάση τις περιφερειακές εκλογές του 2019 (A Κυριακή).  ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 17/9-9/10/2021. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημι- δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς την χρήση κάλπης. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ::±2,44%. ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Οι εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνονται με κομματικά χαρακτηριστικά. Οι πολίτες πρέπει να εκφράζουν την προτίμηση τους με κριτήρια όπως η προσωπικότητα των επικεφαλής των παρατάξεων, οι προσωπικότητες που μετέχουν στις ομάδες που τους περιβάλλει, το πρόγραμμα τους, η μέχρι σήμερα προσφορά και εμπειρία τους και άλλα ανάλογα χαρακτηριστικά.

Μέχρι πρόσφατα το κόμματα έπαιζαν σημαίνοντα ρόλο στις προτιμήσεις για τις περιφερειακές εκλογές. Διότι κάποια κόμματα επέλεγαν υποψήφιο που θα στηρίξουν με κριτήριο την εκλογιμότητα και διότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι συνεργάζονταν με τα κόμματα που τους στηρίζαν με πολλές μεθόδους. Αυτό συνέβη στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, μεγάλο μέρος των εκλογέων επέλεξαν με κομματικό κριτήριο.

Η εμφάνιση του Νεκτάριου Φαρμάκη άλλαξε εν μέρει αυτή την εκλογική συμπεριφορά, στις εκλογές του 2019 όπως αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα. Ψηφίστηκε από ένα σημαντικό μέρος εκλογέων εκτός Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό βοήθησε η καταγωγή του από τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας (δεν συνέβαλε στην διατήρηση των κομματικών παθών της Αχαΐας), ότι κρατήθηκε εκτός συστήματος των «κομματαρχών» και των τριών Νομών και γενικότερα στο ότι «επένδυσε» σε «προσωπικά χαρακτηριστικά» (νέος, άφθαρτος, σοβαρός, προσεγγίσιμος κ.λπ.) που τον έκαναν αποδεκτό σε ευρέα κοινωνικά στρώματα. Είτε δίνοντας την ψήφο, είτε την αποδοχή απλά.

Αυτή η τάση (της αποσύνδεσης της κομματικής προτίμησης από αυτή για περιφερειάρχη) καταγράφει η παρούσα έρευνα ότι συνεχίζεται. Ο Ν.Φ. διατηρεί «επαφή» και με μεγάλο τμήμα των εκλογέων που δεν τον ψήφισαν αλλά έχουν θετική γνώμη για την προσωπικότητα του και την γενικότερη στάση του (ανάλογη τάση κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις και για τον Α. Κατσιφάρα από το 2013 μέχρι το 2015).

Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την εκλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη όπως και η παρούσα βεβαιώνουν ότι διατηρεί πολύ υψηλό θετικό profile και πολύ ισχυρή προσωπικότητα σε ευρέα τμήματα του εκλογικού σώματος. Το «έργο στην Περιφέρεια» έρχεται σε «δεύτερη μοίρα». Η Περιφέρεια για τους περισσότερους αποτελεί (δυστυχώς) προέκταση της λειτουργίας του κράτους και αξιολογείται ανάλογα από το εκλογικό σώμα.

Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ, όπως δημοσιεύτηκε στην χθεσινή έντυπη Πελλοπόνησο, καθώς επίσης και ΕΔΩ

 


AgrinioStories | Πηγή