6 Οκτωβρίου 2022

Δήμος Μεσολογγίου: «Επιθυμία Ελευθερίας»

Η επετειακή δράση Επιθυμία Ελευθερίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
σε ψηφιακή εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR App)

 

Στις 12 και 13 Ιουνίου 2021, η Ελληνική Επανάσταση «ζωντάνεψε» σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της δράσης Επιθυμία Ελευθερίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: στις όψεις εμβληματικών κτιρίων 18 πόλεων,προβλήθηκε μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης. Στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη στην κεντρική πλατεία «Μάρκος Μπότσαρης».Για την προβολή ακολουθήθηκε η τεχνική του projection mapping. Η πρωτοτυπία του έργου αυτού εντοπίζεται τόσο στο περιεχόμενό του όσο και στην τεράστια έκταση εφαρμογής του, η οποία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά σεδιεθνές επίπεδο.

Σήμερα, η ομώνυμη εφαρμογή (app) του καλλιτεχνικού αφηγήματος Επιθυμία Ελευθερίας / Desire forFreedom, αξιοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει τη δυνατότηταψηφιακής αναπαραγωγής του έργου στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων μέσα από τοκινητό τηλέφωνο ή το tablet τους. Κάθε χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή και στησυνέχεια, στρέφοντας την κάμερα της συσκευής του προς το κτίριο στο οποίο είχε γίνει η προβολή, ναπαρακολουθήσει το έργο στην οθόνη, σαν η προβολή να πραγματοποιείται εκείνη τη στιγμή.

Στο περιεχόμενο της εφαρμογής, διαθέσιμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εκτός από την προβολή τουέργου, οι χρήστες θα εντοπίσουν την ιστοσελίδα του Δήμου που βρίσκονται, καθώς και πληροφορίες γιαπολιτιστικές δράσεις της πόλης αλλά και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Επιπλέον, κάθε χρήστης της εφαρμογής έχει τηδυνατότητα να συμμετέχει στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής και νασυνεισφέρει έτσι στην ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών και στις δράσεις αποκατάστασης τωνκαταστροφών.

Το καλλιτεχνικό αφήγημα «Επιθυμία Ελευθερίας», η μεθοδολογία και η τεχνική προσαρμογή του πάνω στα 18κτήρια, καθώς και η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας υλοποιήθηκαν από το ΕργαστήριοΜεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Για να παρακολουθήσετε την οπτικοποιημένη αφήγηση μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή:

  • URL για συσκευές ANDROID ΕΔΩ
  • URL για συσκευές της Apple (iOS) ΕΔΩ

 

 


AgrinioStories | Δελτίο Τύπου