Δήμος Αγρινίου 1902 – Σύναψη δανείου 100 χιλ. δραχμών

Σύναψη δανείου 100 χιλιάδων δραχμών
υπέγραψε ο Δήμος Αγρινίου την Εθνική Τράπεζα
για την κατασκευή δημοτικών έργων

  • Έρευνα – κείμενο: Λ. Τηλιγάδας

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, αναφέρει το ΣΚΡΙΠ της 15ης Μαρτίου του 1902[1], ο βουλευτής Αρκαδίας(!) Κώστας Ι. Μπακόπουλος κατήγγειλε ότι ενώ το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου εψήφισε τη σύναψη δανείου 100 χιλιάδων δραχμών από την Εθνική Τράπεζα[2] για την κατασκευή δημοτικών έργων προσοδοφόρων για τον Δήμο και ενώ το δάνειο εγκρίθηκε αρμοδίως, το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε το Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας να αναστείλει την έγκριση της σύναψης του δανείου γιατί «δήθεν εγένοντο παραστάσεις ότι οι όροι του δανείου είναι βαρείς».

Όπως εξήγησε, ο βουλευτής, αυτό δεν είναι αληθές, γιατί, εκεί που ο Δήμος Αγρινίου θα πλήρωνε 16.000 δρχ. για παλιά του χρέη, με τη συγχώνευση των χρεών του θα πλήρωνε 14.000 δρχ.

Σε ερώτηση του Σκαλτσοδήμου προς τον Πρωθυπουργό για να μάθει το λόγο που αναβλήθηκε η έγκριση, ο Θεοτόκης απάντησε ότι «εις το υπουργείον παρεστάθη ότι το δάνειον ήτο ασύμφορον, διότι ο Δήμος διά των ιδίων προσόδων ηδύνατο να εκτελέση τα δημοτικά έργα, ως εκ τούτου ανεστάλη η έγκρισις και το ζήτημα έμεινεν εκκρεμές».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δεληγιάννης, ο οποίος ανέφερε τα έσοδα του Δήμου και απέδειξε ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, πως ο Δήμος Αγρινίου θα μπορούσε να κάνει τα έργα από δικά του έσοδα, δεν μπορούσε να σταθεί.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση των Καραπάνου, Θεοτόκη, Δεληγιάννη, Δραγούμη, την οποία έκλεισε ο Τριανταφυλλάκος, ο οποίος είπε ότι θα μελετήσει την υπόθεση και θα ενεργήσει τα «δέοντα».

 

ΣΚΡΙΠ 15/3/1902

 

1. Σκριπ 15/3/1902, Έτος Ζ¨, Περίοδος Β΄ Αρ. Φύλ. 2363, σελ. 4 | 2. Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι μια επιχρωματισμένη φωτογραφία της οδού Μεσολογγίου (νυν Χαρ. Τρικούπη), όπως αυτή φαινόταν κοιτώντας τη δεκαετία του 1930 από το ύψος της Pizza Roma (σήμερα) προς την έξοδο της πόλης, τον Άγιο Γεώργιο, δηλαδή και την «Πεταλούδα». Το πρώτο δεξιά κτίριο είναι η Εθνική Τράπεζα και το δεύτερο από αριστερά το Δημαρχείο. Η απόσταση μικρή, αλλά το δάνειο έκανε μήνες να διανύσει αυτή τη μικρή απόσταση.

AgrinioStories