30 Ιανουαρίου 2023

Δημιουργήστε ένα ελκυστικό πλατό τυριών

Ένα πλατό τυριών είναι πάντα μια ελκυστική λύση για τους καλεσμένους σας

Μπορεί να συνοδεύει ως επιδόρπιο ένα γεύμα, αλλά μπορεί να αποτελέσει και από μόνο του τη γευστική πρόταση που θα υποστηρίξει μια γιορτή ή μιας μικρής δεξίωση με τη συνοδεία μιας επιλογής από εκλεκτά κρασιά.

Τι περιλαμβάνει ένα πλατό τυριών

Για να θεωρηθεί πλήρες ένα πλατό τυριών και για να καλύψει όλες τις προτιμήσεις θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό όλης της γκάμας τυριών, περιλαμβάνοντας από φρέσκα μαλακά τυριά, κρεμώδη, ημίσκληρα με ήπια γεύση έως και πολύ σκληρά με πιο έντονη γεύση. Για παράδειγμα μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φρέσκο ανθότυρο, ένα κατσικίσιο, ένα μανούρι, ένα καμαμπέρ, να προχωρήσετε σε μια γραβιέρα και να καταλήξετε σε ένα σκληρό κεφαλοτύρι ή μια σκληρή κεφαλογραβιέρα.

Φυσικά μπορείτε να συμπληρώσετε την γκάμα με αντίστοιχα τυριά σε κάθε κατηγορία, βάζοντας τη φαντασία σας και τις επιθυμίες σας, αλλά και τις οικονομικές σας δυνατότητες σε ενέργεια. Αν θέλετε να τελειώσετε με πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε κάποιο μπλε τυρί, όπως ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα και ασφαλώς μπορείτε να κάνετε πιο πλήρες το τραπέζι σας και με ένα πλατό αλλαντικών.

Κάποια tips που δίνουν αξία στο πλατό σας

Καταναλώνουμε πρώτα τα τυριά με πιο ήπια γεύση και συνεχίζουμε κατά σειρά με τα τυριά με πιο έντονη γεύση, αφήνοντας για το τέλος τα σκληρά ή μπλε τυριά με την ακόμα πιο έντονη γεύση. Αφήνουμε ολόκληρα τα τυριά να τα κόβουν οι καλεσμένοι και δεν τα σερβίρουμε τεμαχισμένα.

Προβλέπουμε ξεχωριστό και κατάλληλο μαχαίρι για κάθε είδους τυρί. Αφήνουμε τα τυριά τουλάχιστον για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα σερβίρουμε για να αποκτήσουν τη σωστή γεύση και υφή. Υπολογίζουμε για κάθε είδος τυριού 120-140 γρ. ανά καλεσμενο. Συνοδεύουμε με μια ποικιλία από ψωμιά ή κριτσίνια με ήπια γεύση που δεν κυριαρχεί των τυριών.

Φροντίζουμε να υπάρχει μια γκάμα κρασιών που να καλύπτει τις απαιτήσεις κάθε τυριού, ξεκινώντας από ένα φρέσκο αρωματικό λευκό, συνεχίζοντας με ένα ροζέ και καταλήγοντας σε ένα έντονο κόκκινο. Δεν θα ήταν κακή ιδέα όμως να υπάρχει κι ένα δυνατό απόσταγμα, τσίπουρο, γκράπα, ούζο για κάποιον που θα ήθελε να αντισταθμίσει την πολύ αλμυρή γεύση ενός τυριού, όπως το κεφαλοτύρι.

Απλώνουμε ανάμεσα στα τυριά φρέσκα ή ξερά φρούτα (π.χ. σταφύλι, αχλάδι ή αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα) ενώ φροντίζουμε να υπάρχουν ένα δύο μπολ με μέλι ή ένα τσάτνεϊ.

 


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου