2 Απριλίου 2023

Δίκη Ζακ – Εισαγγελέας: Ήταν «απερίσκεπτοι»

Ζακ Κωστόπουλος: Ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης
τον κλωτσούσαν στο κεφάλι, αλλά ο εισαγγελέας τους βρήκε “απερίσκεπτους”

Να μη μετατραπεί σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως η κατηγορία που βαραίνει κοσμηματοπώλη και μεσίτη εισηγήθηκε ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος. “Δεν αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή”, δήλωσε.

Σε μία προσπάθεια να καταδείξει ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης δεν επεδίωξαν τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, παρά τη “σφοδρότητα της επίθεσης” και την “τιμωρητική” τους διάθεση, αλλά έδρασαν… “απερίσκεπτα”, ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος, ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο να κριθούν ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία και από κοινού.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η κατηγορία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως καθώς “δεν αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή”.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Ελένη Κωστοπούλου κατά την έξοδο της από το δικαστήριο. Σε δηλώσεις της είπε σχετικά: “Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, διπλά υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους”. Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, επεσήμανε: “Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;”

Για περισσότερες από δύο ώρες ο Σωτήρης Μπουγιούκος αφού πρώτα ανέλυσε το νομικό σκέλος της υπόθεσης, αναφέρθηκε στις πράξεις των έξι κατηγορουμένων σε συνδυασμό με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θέλησε να διευκρινήσει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής, αφού τέλεσε μόνο αδικήματα που σχετίζονται με φθορά ξένης ιδιοκτησίας, τονίζοντας: “δεν αφαίρεσε αντικείμενα, δεν απείλησε κανέναν”. Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι “γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει”.

Όπως εξήγησε, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης “ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο”.

Ο εισαγγελέας επεσήμανε στο δικαστήριο, ότι οι κατηγορούμενοι χτύπησαν σε ευάλωτο μέρος του σώματος, το κεφάλι, με τα πόδια τους, ενώ τα χτυπήματα ήταν σφοδρά πράγματα το ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε και έρποντας επιχειρούσε να εξέλθει του καταστήματος.

“Απερίσκεπτοι” οι κατηγορούμενοι

“Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες. Τα τραύματα συνδέονταν με τον θάνατο και ο οργανισμός του αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανηλειμμένα και με σφοδρότητα”, τόνισε ο Σωτ. Μπουγιούκος, προσθέτοντας ότι κοσμηματοπώλης και μεσίτης “αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώρισαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα”.

Αποκάλεσε δε τη δράση του μη αποδεκτή και τιμωρητική, ωστόσο δεν τους επιφύλαξε στην εισήγησή του βαρύτερη τιμωρία γιατί -όπως ανέφερε- στόχος τους ήταν μόνο να τον κρατήσουν στο σημείο μέχρι να έρθουν οι αρχές. “Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του στο κατάστημα και η σύλληψη του από τα όργανα”, είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μόλις έβγαλαν τον Ζακ Κωστόπουλο από το κατάστημα σταμάτησαν να δρουν.

Τέλος, ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί τους ότι βρίσκονταν σε άμυνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “ο Ζαχαριάς Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν, κατέστρεψαν την τζαμαρία και τον έσυραν έξω από το κατάστημα”, ενώ ο μεσίτης δεν εξήγησε καν γιατί ενεπλάκη.

Πρόταση απαλλαγής για τους αστυνομικούς

Αναφορικά με την εμπλοκή των τεσσάρων αστυνομικών οι οποίοι συνέλαβαν τον 33χρονο, ανέφερε ότι ο τελευταίος ήταν επικίνδυνος για τους παρευρισκόμενους στο σημείο.

“Είχαν πρόθεση την ακινητοποίηση του θανόντος και να επιτευχθεί η δέσμευση και σύλληψη του. Δεν προχώρησαν στη σωματική του κάκωση αλλά ενήργησαν στο πλαίσιο τον καθηκόντων τους. Η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο”, επισημάνθηκε.

Και κατέληξε ο Σωτ. Μπουγιούκος λέγοντας ότι θα πρέπει να αθωωθούν από την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, καθώς “δεν αποδείχθηκε ότι προκάλεσαν τραύματα που η δράση τους να συνδέεται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα”.

 


AgrinioStories | Πηγή | Αντωνία Ξυνού